Alabama je zakazala prvo pogubljenje u Sjedinjenim Državama koje će biti izvršeno dušikovom hipoksijom, što je alternativa smrtonosnoj injekciji, priopćila je guvernerka Kay Ivey. Pogubljenje Kennetha Smitha trebalo bi se održati 25. ili 26. siječnja sljedeće godine, navodi se u priopćenju republikanske guvernerke, prenosi CNN.

Smrt uzrokovana dušikovom hipoksijom lišava mozak i tijelo kisika, tako da zatvorenik umire od gušenja, navodi Informacijski centar za smrtnu kaznu, neprofitna organizacija koja prati, analizira i širi informacije o smrtnoj kazni. Novi razvoj događaja u Smithovom slučaju dolazi nakon što je Alabama prošle jeseni pauzirala pogubljenja i revidirala svoj postupak pogubljenja nakon problema sa smrtonosnim injekcijama.

Alabama je finalizirala prve protokole za novu metodu u kolovozu nakon što je njezino zakonodavno tijelo 2018. odobrilo alternativnu metodu, tvrdi Informacijski centar. Savezna država ima 165 zatvorenika koji čekaju smrtnu kaznu, prema Državnom odjelu za zatvorske kazne. Smithovi odvjetnici su "razočarani" nakon što je guvernerka odredila datum pogubljenja za njihovog klijenta.

Slučaj protiv Smitha je vođen dva puta

"Nastavit ćemo nastojati ostvariti prava gospodina Smitha kroz sudski proces. Kao i jedanaest porotnika koji nisu vjerovali da Smitha treba pogubiti, i dalje se nadamo da će oni koji provjeravaju ovaj slučaj vidjeti da je drugi pokušaj smaknuća - ovaj put eksperimentalnom, nikad prije korištenom metodom i s protokolom koji nikada nije u potpunosti otkriven njemu ili njegovom odvjetniku - neopravdan i nepravedan", poručili su.

Inače, Smith je osuđen za ubojstvo Elizabeth Dorlene Sennett 1988. godine, koje je prema sudu izvršio sa suučesnikom. Njih dvoje je angažirao Sennettin suprug, koji je bio upleten u aferu tako što je sklopio veliku policu osiguranja za svoju ženu.

Smithov je slučaj porota vodila dva puta, podsjetio je državni odvjetnik Alabame Steve Marshall, a oba su rezultirala osuđujućim presudama. Na ponovljenom suđenju 1996. Smithova porota glasala je 11-1 za preporuku doživotne robije, ali je sudac to odbacio i izrekao smrtnu kaznu.