Sjedinjene Američke Države proširile su listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s korupcijom širom svijeta, a od danas se na listi nalaze Milorad Dodik i Alternativna televizija iz Banja Luke.

Prema ažuriranoj listi, sankcije Sjedinjenih Američkih Država, a koje su povezane s Bosnom i Hercegovinom, uvedene su za:

 - Alternativnu televiziju iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom

 - Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji demontaže Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je podtajnik Trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson. “Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje'', stoji u odluci.    

Navodi se kako je Dodik ''otvoreno pozivao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti s vlade BiH na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno s Brčko Distriktom, te je poduzeo mjere za to. Dodik se također javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH. Osim toga, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske skupine unutar BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje. Dodik je, dakle, određen prema EO 14033 da je odgovoran ili sudjelovao u kršenju DPA ili djelo kojim je ometao ili prijetio provedbu DPA ili da je izravno ili neizravno sudjelovao u njemu''.

''Dodik je'', navodi se, ''odgovoran za korupciju u vezi sa zapadnim Balkanom ili da je sudjelovao u njoj, ili da je izravno ili neizravno sudjelovao u njoj. Naime, uspostavio je patronažnu mrežu u BiH od koje ima koristi on i njegovi suradnici. Kao primjer svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS-u izravno bliskim poslovnim suradnicima. Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje osobne interese na štetu građana u RS-u''.

''Alternativna Televizija doo Banja Luka (ATV), medij sa sjedištem u Banja Luci, RS, u privatnom je vlasništvu tvrtke koja je usko povezana s Dodikovom obitelji. Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši osobnu kontrolu nad ATV-om, primjerice zahtijevanjem osobnog odobrenja na medijske priče vezane za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje osobne i političke ciljeve. Dodik je ugovore vezane uz ATV dodjeljivao izravno članovima svoje obitelji, što je koristio kao još jedan put za korupciju. On je novac iz javnih poduzeća usmjerio izravno u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je posljednjih godina znatno povećao financiranje ATV-a i uključio se u kampanje zloćudnog utjecaja društvenih medija putem ATV-a kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i osobne ciljeve. ATV je određen prema EO 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, izravno ili neizravno, Dodika'', navedeno je, između ostalog, u odluci.

Dodik: ''Sve što su uradili malo je da bi me zaustavili''

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da odluka SAD o uvođenju sankcija njemu i ATV-u je toliko besmislena da ne zna ni kako bi je komentirao, a da zvuči smisleno, pišu Nezavisne.

"Možda je prvo što pada u oči vrijeme kada se ova odluka priopćava, dakle u predvečerje najradosnijeg kršćanskog praznika Božića. Povijesno smo kao narod napadani baš na velike praznike i znam kako oni koji stoje iza ove odluke to znaju. Drugo što mi pada na pamet je kako je zemlja koja se diči ljudskim pravima i slobodom medija sankcionirala upravo medij. Ako to nije napad na slobodu izražavanja i na slobodnu riječ, ne znam onda što je", izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentira odluku SAD o uvođenju sankcija njemu i ATV-u zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Dodik je istaknuo kako je treće što mu pada na pamet jeste da je opet kažnjen, a da ne zna zbog čega.

"Prvi put su rekli da kršim Daytom, bez navođenja čime sam prekršio Daytonski mirovni sporazum. Sada mi se, kako čujem, na teret stavlja i korupcija a kako se protiv mene ni u BiH niti bilo gdje u svijetu ne vodi kazneni postupak za korupciju", podsjetio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva naglasio je kako ničim nije doveo u pitanje ustavni poredak u BiH niti njenu stabilnost, te da ostaje nejasno što su kreatori ovih sankcija imali na umu kada su odlučili opet ga kazniti, pišu Nezavisne.

"Ovo su sankcije koje je izlobiralo nekoliko američkih službenika koji ne dijele viziju BiH kakvu ja imam i kakva je potpisana 1995. Ako misle da će me ovako disciplinirati, grdno se varaju. Ja tek sada dobivam novi motiv da se borim za prava koja nam se otimaju 26 godina''.

Odluka SAD-a da me opet sankcioniraju došla je uoči obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske što, također, trebam primjetiti i trebalo bi me, tako oni misle, pokolebati u borbi za prava Republike Srpske. Bojim se kako je sve što su uradili malo da bi me zaustavili, jer ja nisam biran da bih zastupao američke, već interese naroda Republike Srpske. Dok god se budem bavio ovim poslom tako će biti", poručio je Dodik.