Sjedinjene Američke Države danas su uvele nove sankcije Venezueli čija su meta šest dužnosnika vlade u Caracasu koji su povezani s predsjednikom Nicolasom Madurom.

Američko ministarstvo financija u priopćenju je kao razloge sankcija navelo borbu protiv ulaska humanitarne pomoći u tu južnoameričku državu, tvrdeći da šest dužnosnika kontrolira skupine koje su joj blokirale pristup.

"Uvodimo sankcije pripadnicima Madurovih snaga sigurnosti u odgovoru na sramotno nasilje, tragične smrti i beskrupulozni palež hrane i lijekova namijenjenih bolesnim i gladnim stanovnicima Venezuele", kazao je ministar financija Steven Mnuchin nakon nasilnih sukoba na kolumbijsko-venezuelskoj granici.

"SAD će nastaviti ciljati na one odane Maduru koji produljuju patnju žrtava ove humanitarne krize koju su stvorili ljudi", dodao je Mnuchin.

Ovo je drugi krug sankcija ovaj tjedan, nakon što je Washington u ponedjeljak kaznio i četiri guvernera venezuelskih pokrajina povezanih s Madurom. SAD je pozvao saveznike da zamrznu imovinu državne naftne kompanije PDVSA.

Maduro je naredio preseljenje ureda te tvrtke iz Lisabona u Moskvu, objavila je potpredsjednica Delcy Rodriguez. Kao razloge za tu odluku rekla je kako je Europa pokazala da više ne može jamčiti sigurnost venezuelske imovine.

Američke sankcije blokiraju pristup svoj imovini koju ti pojedinci imaju u SAD-u i zabranjuju američkim entitetima da s njima posluju.