Uragan Irma koji se opasno približava američkom kopnu dosegao je toliko snagu da su ga zabilježili seizmografi.

Seizmolog u Nacionalnom oceanografskom centru Southampton, Stephen Hicks, kaže da je seizmometar na Guadeloupeu, grupi otoka u južnom Karipskom moru, snimio približavanje uragana pete kategorije Malim Antilima, još jednoj grupi otoka na Karibima.

"Snimke od posljednjih 48 sati na Guadeloupeu pokazuju da se uragan pete kategorije Irma približava Malim Antilima", napisao je dr. Hicks na Twitteru.

U kasnijim objavama dr. Hicks je pojasnio da je pozadinska buka, poput vjetra u krošnjama ili valova, ono zbog čega su seizmografi "ulovili" Irmu.

Najjači uragan

Irma je već sada najjači uragan ikad zabilježen izvan Kariba i Meksičkog zaljeva, i tijekom vikenda će najvjerojatnije pogoditi kopno negdje na Floridi.

Uzbuna zbog uragana proglašena je na Djevičanskim otocima, u Portoriku i na Floridi. Guverner Floride Rick Scott kaže da se točna putanja uragana još ne može predvidjeti, ali da bi njime moglo biti pogođeno milijun stanovnika Floride.

Zbog veličine i razorne moći ovog uragana, vrlo opasni vremenski uvjeti mogli bi vladati i stotinama kilometara izvan središta oluje - najrazornijeg dijela uragana. "Raspon Irminih vjetrova širi je od Floride", smatra Bryan Norcross, specijalist za uragane na Weather Channelu.

Uragan Harvey

Dok se Florida i okolne države pripremaju za udar Irme, Teksas nastavlja sa zbrajanjem šteta koje je prošlog mjeseca u ovoj državi izazvao uragan Harvey. Guverner Teksasa Greg Abbott izjavio je da će štete doseći iznos od 180 milijardi dolara, a predsjednik Trump poslao je Kongresu prijedlog za isplatu 7.9 milijardi dolara za početak obnove i oporavka ovog područja.