Viši dužnosnik američke vojske izjavio je danas da će SAD poslati 5200 vojnika na granicu s Meksikom do kraja tjedna, javlja Washington Post.

Do slanja vojske na južnu granicu doći će u sklopu operacije imena "Faithful Patriot" (Vjerni Domoljub op.a.), a kako Washington Post javlja, ta je operacija već u tijeku, pozivajući se na izjavu generala Terrencea O'Shaughnessyja.

Na granicu šalju i posebno opremljene helikoptere

On je rekao da će američka vojska u suradnji sa službenicima koji štite granicu raditi na jačanju granice u državi Teksas, a potom i u državama Arizona i Kalifornija.

Među 5200 vojnika bit će tri bataljuna bojnih inženjera, postrojbe koje su specijalizirane za avijaciju te medicinsko i logističko osoblje

General O’Shaughnessy je naglasio da će na granicu biti poslani i helikopteri s opremom za noćni vid koji će vojsci i graničnom osoblju olakšati odlučivanje o daljnjim postupcima.

"Moći ćemo uočiti i identificiramo skupine te da brzo rasporedimo osoblje gdje je to potrebno", zaključio je.

Pentagon šalje i žilet žicu

Dodao je i kako će Pentagon poslati postrojbe vojne policije kao i teretne zrakoplove.

"Već sada imamo 800 vojnika koji su na putu ka Teksasu", rekao je general u izjavi za medije.

"Idu iz Firt Campbella. Idu i iz Fort Knoxa. Sve su bliže granici", poručio je.

za kraj je rekao i kako je Pentagon već poslao 35 kilometara žilet žice na granicu te kako ima dodatne žice dovoljno za 240 kilometara granice.

Trump već govorio o slanju vojske na granicu

Podsjetimo,  američkoj granici približava se karavana migranata.

Predsjednik Donald Trump, koji pitanje karavane migranata iz Srednje Amerike koristi u svojoj kampanji uoči izbora, na Twitteru je ranije napisao da će vojska čekati tu skupinu, čime je natuknuo da će biti riječ o puno izravnijoj konfrontaciji s migrantima nego što su ranije tvrdili američki obrambeni dužnosnici.

"Mnogi članovi bandi i mnogo loših ljudi infiltrirali su se u karavanu koja se kreće prema našoj južnoj granici", napisao je Trump.

"Molim vas, vratite se, nećete biti pušteni u SAD ako ne prođete pravni proces. Ovo je invazija na našu državu i naša vojska vas čeka", dodao je američki čelnik.