SAD je u ponedjeljak službeno okrivio Sjevernu Koreju za globalni hakerski napad u svibnju, piše CNN.
 
Savjetnik za domovinsku sigurnost Bijele kuće Tom Bossert izjavio je kako SAD vjeruje da je Sjeverna Koreja izvršila kibernetički napad WannaCry ranije ove godine.

"Sjeverna Koreja je izravno odgovorna"
 
"Nakon oprezne istrage, SAD danas javno pripisuje masovni kibernetički napad WannaCry Sjevernoj Koreji", napisao je Bossert u Wall Street Journalu. "Napad je bio globalan i koštao je milijarde dolara, a Sjeverna Koreja je izravno odgovorna za njega", dodao je.
 
Također je naveo da SAD ima dokaz za ovu tvrdnju, a Velika Britanija i Microsoft došli su do sličnih zaključaka analizom napada koji je zahvatio kompjutere diljem svijeta u svibnju.
 
Bossert je dodao da administracija poziva privatni sektor da učini više kako bi spriječio takve incidente. Rekao je da su Microsoft i druge tvrtke prošlog tjedna povele akciju protiv hakiranja Sjeverne Koreje. Osudio je "zlonamjerno ponašanje Sjeverne Koreje koje je s godinama postalo sve gore".

Sjeverna Koreja: Te optužbe su kleveta
 
Američka vlada procijenila je s velikim stupnjem sigurnosti da je hakerska skupina Lazarus koja djeluje u ime sjevernokorejskih vlasti izvela napad WannaCry, kazao je dužnosnik koji nije želio biti imenovan.
 
Stručnjaci za sigurnost vjeruju da je skupina Lazarus bila odgovorna i za hakiranje Sony Pictures Entertainmenta 2014. kada su uništeni dokumenti i na internetu je objavljena komunikacija unutar tvrtke koja je rezultirala odlaskom nekoliko najviših dužnosnika tvrtke.
 
Sjeverna Koreja niječe da je imala ikakvu vezu s napadom WannaCry i tvrdi da su takve optužbe kleveta.