Tri skupine bojnih brodova predvođene američkim nosačima zrakoplova sudjelovat će u vježbama u zapadnom dijelu Tihog oceana sljedećih dana demonstrirajući silu tijekom posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Aziji. Trump je posjet iskoristio za upozorenja o nuklearnoj prijetnji koju predstavlja Sjeverna Koreja, objavili su američki dužnosnici.

U vježbama će sudjelovati nosači USS Nimitz, Ronald Reagan, Theodore Roosevelt i prateći brodovi što predstavlja prvi puta u posljednjih deset godina da tri udarne skupine istovremeno sudjeluju u vježbi u tom dijelu svijeta.

Armadi će se priključiti japanski razarač Inazuma, kazala su dva dužnosnika japanske vlade, nakon što su završili zasebnu zajedničku vježbu s Reaganom i dva indijska ratna broda u Japanskom moru.

Američki dužnosnici ranije su kazali kako se takva vježba razmatra te da je u tijeku njezino planiranje. Odluka o pokretanju vježbe nije objavljena.

Američki i japanski dužnosnici koji su razgovarali s Reutersom o toj vježbi to su učinili uz uvjet da ostanu anonimni. Nisu otkrili točan datum početka vježbe kao ni točnu lokaciju. Pentagon i zapovjedništvo američke mornarice za Tihi ocean odbili su komentirati buduće operacije.

Trump je u Japanu u ponedjeljak ponovio kako je "razdoblje strategije strpljenja" sa Sjevernom Korejom završeno. On je svojim izjavama da će ukoliko bude potrebno potpuno uništiti Sjevernu Koreju uznemirio neke saveznike.

Vježbe ovakvih razmjera služe tome da podsjete da SAD može brzo mobilizirati moćne snage. Vojni stručnjak iz Singapura Tim Huxley kaže kako prisutnost tri nosača zrakoplova od kojih svaki nosi njih 70-ak šalje nepogrešivu poruku o vojnoj, političkoj i psihološkoj nadmoći.