Američka rudarska kompanija 'Freeport-McMoRan' i njihovi partneri iz kanadske tvrtke 'Reservoir Minerals' pronašli su u okolici Bora u Srbiji jedno od najbogatijih nalazišta zlata i bakra na svijetu, javljaju srpske Novosti.

Amerikanci su na dubini između 558. i 559. metra, otkrili gotovo nevjerojatan sadržaj od 25,7 posto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude.

Prema do sada istraženim nalazištima u svijetu, najbogatiji sadržaj pronađen je u rudniku Hollister u SAD-u, gdje se dobiva 27,20 grama zlata po toni rude.

Američka kompanija je do sada u okolici Bora otkrili 65 milijuna tona rude sa prosječnim sadržajem bakra od 2,6 posto i zlata od 1,5 grama po toni.

Najnovija istraživanja pokazuju i da je u jednoj bušotini, na dubini od 179 metara, pronađen sloj od 84 metra u kom je sadržaj bakra 10,75 posto i zlata od 10,86 grama po toni. U drugom sloju rude, debljine 46 metara, pronađen je još bogatiji depozit od 15,85 posto i 16,77 grama po toni zlata.

Ako se izračuna bruto vrijednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po službenim cijenama na Londonskoj burzi metala, proizlazi da se u okolici Bora krije bogatstvo vrijedno gotovo - 18 milijardi dolara. Ovo su tek prvi rezultati, jer Amerikanci i Kanađani nastavljaju s geološkim istraživanjima, pišu Novosti.