Američki ratni brod plovio je u nedjelju pored spornog otoka u Južnom kineskom moru na koji prava polažu Kina, Tajvan i Vijetnam, u sklopu operacije koju je Peking odmah oštro osudio i nazvao "ozbiljnom političkom i vojnom provokacijom".

Američki razarač USS Stethem plovio je unutar 12 nautičkih milja od otoka Triton, dijela otoka Paracel u Južnom kineskom moru, kazao je dužnosnik američkog ministarstva obrane.

O operaciji je prva izvijestila mreža Fox News.

To je druga "operacija slobodne plovidbe" izvedena tijekom mandata predsjednika Donalda Trumpa, nakon vježbe potkraj svibnja u kojoj je američki ratni brod plovio unutar 12 nautičkih milja od umjetnog otoka koji je izgradila Kina u Južnom kineskom moru.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi je istaknulo da je američki brod neovlašteno ušao u kineske teritorijalne vode.

Kina odmah reagirala

Operacija je "ozbiljna politička i vojna provokacija", navodi se u izjavi glasnogovornika ministarstva Lu Kanga objavljenoj u nedjelju.

Navodi se da je Kina poslala borbene brodove i zrakoplove kao upozorenje Stethemu.

"Kina odlučno poziva američku stranu da odmah prekine s provokacijama kojima ozbiljno krši kineski suverenitet  i ugrožava kinesku sigurnost", rekao je Lu.

On je naglasio da će Kina poduzeti sve potrebne mjere da se obrani.

"SAD je ovim operacijama ozbiljno naštetio strateškom povjerenju između dviju strana i naštetio političkoj atmosferi razvoja kinesko-američkih vojnih odnosa", navodi ministarstvo bez daljnjih objašnjenja.