Američki potpredsjednik upozorio je Sjevernu Koreju da će završiti kao Libija ako ne dođe do nuklearnog sporazuma s Washingtonom, piše CNN.
 
"Prošlog tjedna se malo pričalo o libijskom modelu i predsjednik je jasno rekao da će sve završiti kao libijski model ako Kim ne bude surađivao", izjavio je Pence u ponedjeljak.
 
Na komentar da bi se ova izjava mogla shvatiti kao prijetnja, Pence je za Fox News rekao: "Pa, mislim da je to zapravo činjenica".
 
Raniji komentari Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, da SAD razmatra Libiju kao primjer za Sjevernu Koreju, izazvali su zabrinutost u Sjevernoj Koreji.

"Ovo je Trumpov model, on je najbolji pregovarač"

Libijski vođa Muammar Gaddafi u ranim 2000-im godinama pristao je odustati od nuklearnih ambicija u zamjenu za ukidanje sankcija. Kroz godine je Gaddafi zbačen s vlasti i pobunjenici koje je podupirao Washington su ga ubili. Sjeverna Koreja nekoliko je puta izjavila da nuklearni razvoj smatra potrebnim za obranu od američke agresije na Bliskom istoku i drugdje.
 
Glasnogovornica Bijele kuće komentirala je izjave o libijskom modelu: "Ne postoji određeni model po kojem bi ovo funkcioniralo. Ovo je model predsjednika Trumpa. On će voditi stvari kako ih sam vidi. Kao što smo već puno puta rekli i sigurna sam da svi već znate, on je najbolji pregovarač".
 
Pence je u ponedjeljak rekao da "pod Trumpovim vodstvom, SAD neće tolerirati da režim Sjeverne Koreje posjeduje nuklearno oružje i balističke rakete koje prijete SAD-u i njegovim saveznicima".
 
Trump i Kim trebali se sastati na povijesnom summitu u lipnju u Singapuru, ali Sjeverna Koreja zaprijetila je otkazivanjem summita "ako bude stjerana u kut u vezi s denuklearizacijom".

index.hr