Brojni zastupnici u američkom Kongresu, kako demokratski, tako i oni s republikanske strane, pozivaju na novo svjedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja, nakon što su u javnost procurile njegove bilješke sa sastanka s Donaldom Trumpom, prema kojima je američki predsjednik od njega zahtijevao prekidanje istrage povezane s bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Michaelom Flynnom, piše Hina.

New York Times je objavio priču o Comeyevim bilješkama sa sastanka koji je održan u veljači, a u kojima su citirani Trumpovi zahtjevi za prekidom istrage koja je dovela do Flynnove ostavke na savjetničku dužnost u Bijeloj kući. Agencija Reuters je od dobila potvrdu o autentičnosti sadržaja bilježaka, koji su objavljeni u NY Timesu.

Nakon što je sadržaj bilježaka objavljen u američkim medijima, javili su se brojni zastupnici u američkom Kongresu sa zahtjevima za novo saslušanje Jamesa Comeyja, koji bi trebao potvrditi istinitost navoda iz medija, kao i za ponovnim pokretanjem neovisne istrage o mogućoj vezi Trumpove kampanje i Rusije.

Demokrati žešći u svojim istupima

Očekivano, demokratski zastupnici su bili nešto žešći u svojim istupima.

"To su opasne optužbe, a djeluje kao klasičan primjer ometanja pravde. Moramo čuti javno svjedočenje direktora Comeyja, a moramo dobiti na uvid i njegove bilješke, kao i pripadajuće audio zapise, ako postoje", objavio je u priopćenju demokratski zastupnik Elijah Cummings.

"Ako su ovi navodi točni, predsjednikov besramni pokušaj da zaustavi FBI-evu istragu o Michaelu Fynnu je napad na vladavinu prava na kojoj se temelji naša demokracija. U najboljem slučaju, predsjednik Trump je zlorabio svoj položaj. U najgorem slučaju, radi se o ometanju pravnog sustava", izjavila je demokratska zastupnica Nancy Pelosi, piše Hina.

Kongres mora doći do tih zabilješki

"Zabilješka je snažan dokaz ometanja pravde i zaslužuje da odmah bude pokrenuta istraga od strane posebnog nezavisnog tužitelja", izjavio je demokratski senator Richard Blumenthal.

"Nakon ovih priča postavlja se pitanje poštuje li predsjednik neovisnost FBI-a i institucija zaduženih za provođenje zakona. Od vitalnog je značaja da Kongres dođe u posjed tih bilježaka i čuje javno svjedočenje bivšeg direktora Comeyja... Američki narod zaslužuje odgovore o djelovanju predsjednika Trumpa."

Republikanci žele čuti Comeya

Iako nisu tako žestoki u osudama, i republikanci žele rasvjetljivanje ovog slučaja.

"Ne želim čitati bilješke. Želim njega (Comeyja) čuti", u razgovoru za MSNBC izjavio je republikanski senator Lindsey Graham, dok je republikanski zastupnik Frank LoBiondo putem twittera objavio kako "zemlja mora dobiti odgovore" i kako je "potpuno jasno da FBI direktor Comey mora svjedočiti u Kongresu".