Sjedinjene Američke Države nemaju strategiju za borbu protiv ISIL-a u Libiji, priznao je general Thomas Waldhauser, vjerojatni novi zapovjednik američkih snaga u Africi. General Waldhauser odgovarao je na pitanja senatora na saslušanju prije potvrde njegovog preuzimanja zapovjedništva nad dijelom američke vojske.

Senator John McCain, bivši kandidat za predsjednika SAD-a, otvoreno je pitao ima li Amerika konkretnu strategiju za Libiju, na što je Waldhauser odgovorio da ne zna. "Nisam upoznat s postojanjem bilo kakve strategije za Libiju", rekao je iskreno Waldhauser na saslušanju otvorenom za javnost, a prenosi CNN.

Ogranak Islamske države u Libiji predstavlja jasnu prijetnju SAD-u, ali američko zrakoplovstvo ne napada tu terorističku skupinu. Senator Lindsey Graham ustvrdio je da takvo što nema smisla, a general Waldhauser složio se s njime te je dodao da je potrebno puno više američkih vojnika u Libiji kako bi se situacija stabilizirala.

Glasnogovornik Pentagona Peter Cook rekao je na tiskovnoj konferenciji da je situacija u Libiji dosta kompleksna i time je izbjegavao decidirano komentirati Waldhauserove tvrdnje o nepostojanju strategije. "Trenutačno je najvažnije da libijska vlada preuzme vlast. Naravno, mi bismo htjeli naći se u situaciji da im možemo pomoći kad im ta pomoć zatreba", rekao je Cook na konferenciji za novinare.

Zračne snage SAD-a napale su nekoliko položaja ISIL-a u Libiji. Primjerice, ubijeno je više od 40 pripadnika ISIL-a samo u jednom napadu u veljači , ali otad je nastupilo zatišje.