Američke sankcije Rusiji, najavljene početkom mjeseca kao odgovor na napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji, službeno stupaju na snagu u ponedjeljak, zbog čega se Moskva oglasila izjavom o dodatnom pogoršanju bilateralnih odnosa između dvije zemlje, prenose u petak agencije.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa je 8. kolovoza objavila da na postojeće sankcije Rusiji želi uvesti nove sankcije zbog, kako navodi State Department, napada nervnim otrovom na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegovu kćer u Salisburyju, na tlu Velike Britanije.

Najavljene mjere uključuju prekid strane pomoći, prodaju naoružanja, neodobravanje kredita i zabranu izvoza u Rusiju tehnologije i dobara vezanih uz područje sigurnosti.

Iz sankcija su izuzete aktivnosti vezane uz svemirske letove i suradnju u istraživanju svemira, područja koja pokrivaju sigurnost civilne avijacije te aktivnosti koje se odnose na hitnu humanitarnu pomoć i hranu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da će nove američke sankcije samo stvoriti još veće napetosti u odnosima dviju zemalja. Moskva opetovano niječe bilo kakvu ulogu u trovanju bivšeg pripadnika vojne obavještajne službe GRU i njegove 33-godišnje kćeri Julije. Također odbacuje optužbe za miješanje u američke predsjedničke izbore 2016.