Završetkom prve polovine ove godine, Aluminij d.d. Mostar zabilježio je pozitivne poslovne rezultate u svim pogonima, ostvarivši tako i najbolje pokazatelje glede učinkovitosti potrošnje električne energije po proizvedenoj toni tekućega aluminija.

Čak i s 25 posto još uvijek isključenih elektrolitičkih ćelija, konačno je uspješno stabiliziran proizvodni proces, a izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak Ivan Grle potvrđuje kako su otklonjene slabe točke te je, za razliku od kraja 2014. godine, kada je Elektroliza imala 190 aktivnih ćelija, lipanj tekuće godine zaključen s njih 198 u radu, priopćeno je iz te tvrtke.

Grle naglašava kako je proizvodnja tekućega aluminija u pogonu Elektroliza, za 2 posto veća od planirane, dok je ostvarena proizvodnja čvrstoga metala u pogonu Ljevaonica također za 4,6 posto veća od planirane. Pojasnio je kako je, u razdoblju od siječnja do lipnja, uspješno pokrenuto 20 elektrolitičkih ćelija, dok je njih 18 isključeno istekom njihova vijeka trajanja - od 2000 dana u radu.

Inače, Aluminij je u proteklih pola godine proizveo 49 tisuća tona tekućega metala, prosječne čistoće od 99,76 posto. Grle je naročito zadovoljan postignutim rezultatima u okolnostima, kako ističe, teške krize i na desetke milijuna naslijeđenih dugovanja iz ranijih vremena.

Najavio je i ulaganja u nastavak remontiranja, odnosno ponovnoga uključenja ugašenih elektrolitičkih ćelija.

- Njihovo puštanje u rad značit će veće količine primarnoga metala, dakle i više tona gotovih proizvoda te, u konačnici, značajna poboljšanja na prihodovnoj strani, kazao je Grle, najavivši i nastavak ulaganja u održavanje pogona, kao i rad na dodatnomu smanjenju štetnih tvari u proizvodnim halama.

- Osim same količine proizvodnje, veliki je uspjeh postignut je i smanjenjem potrošnje energije. Naime, nakon odbitka napona na klinovima, postigli smo specifičnu potrošnju od 13852 kWh/t, najbolju u povijesti našega rada, jednako kao i iskorištenje električne energije od 93,73 posto, što je na razini najboljih zabilježenih ishoda iz vremena osuvremenjivanja Elektrolize, odnosno iz 2003. i 2004. godine, ističe direktor Elektrolize Boris Vican.

Direktorica Anoda Vedrana Galić, kaže kako se do kraja godine planira dodatno povećanje prividne gustoće sirove anode što će, uz praćenje stalnoga i kvalitetnoga pečenja, dovesti do još boljih proizvodnih ishoda u proizvodnji tekućega aluminija.

Unatoč nezahvalnomu financijskom trenutku, Uprava Društva prepoznala je važnosti strateškoga ulaganja u uvođenje Sustava za praćenje anoda i anodnih šipki, na kojemu se u Anodama intenzivno radi, uz stručnu pomoć njemačke tvrtke Outotec, a koji će značajno pomoći u testiranju eksperimentalnih anoda u elektrolitičkoj ćeliji.

Direktor Ljevaonice Zoran Raspudić prikazao je podatke o ostvarenim proizvodnim parametrima iz Plana poslovanja, s postignutom proizvodnjom koja je za 4,6 posto veća od planirane. Također, pokrenute su aktivnosti oko osnivanja Metalografskoga laboratorija Aluminija, u kojemu će biti moguće obavljati metalografska ispitivanja završnih proizvoda i tako smanjiti broj eventualnih reklamacija.

Završena su i sva mjerenja vezana za zaštitu okoliša te je Ministarstvu okoliša i turizma u Vladi FBiH poslan zahtjev za obnavljanje Okolišnoga odobrenja za Aluminij, priopćeno je iz Aluminija d.d. Mostar.  

Dnevnik.ba