Priča o ugašenom mostarskom divu Aluminiju d.d. ulazi u novo poglavlje, možda i završno. Službeno, sve nade uperene su u pronalazak strateškog partnera koji bi osigurao pokretanje proizvodnje i izbjegao kraj koji se naslućuje već mjesecima.

Početak rujna značio je kraj radnog odnosa za više od 500 radnika kompanije kojoj je 10. jsrpnja isključena struja. Time su i sindikalni lideri koji su mjesecima punili medijski prostor proglašeni tehnološkim viškom, a kompanija je ušla u vrijeme isčekivanja i špekulacija.

Iz kompanije kažu kako proces due diligence analize potencijalnog kinesko-izraelskog partnera, koji se u Aluminiju provodi od ranije, nalazi u završnoj fazi.

"S obzirom na različite interpretacije i mnoštvo paušalnih informacija koje se svakodnevno plasiraju u javnosti, želimo istaknuti kako je ova analiza jedina realna osnova za donošenje odluka potencijalnih investitora, a kako je proces u završnoj fazi, uskoro očekujemo i njihov konkretan stav po tom pitanju. Ujedno možemo potvrditi kako postoji još nekoliko interesanata koji su izrazili zanimanje za Aluminij, ali u ovom trenutku nema konkretnijih poteza ili najava u kojem bi se pravcu eventualni pregovori mogli razvijati", kazali su.

Dva dana ranije Skupština dioničara donijela je odluku o nastavku rada kompanije, a sve u kontekstu zahtjeva Vlade Federacije BiH da se napravi realan i provodiv plan restrukturiranja Gospodarskog društva Aluminij d.d. Mostar, koji će sadržavati sve potrebne elemente za održivo poslovanje.

Kako Klix.ba saznaje, problem koji stoji između Kineza i Aluminija je pronalazak adekvatne ponude za nabavku električne energije. Sve ponude koje su dobili još uvijek ne garantiraju pozitivno poslovanje.

Federalna vlada neslužbeno je ostavila rok upravi Aluminija da do kraja ove godine napravi preokret u poslovanju, a ako se to ne dogodi, slijedi stečaj.