Sebastian Vettel pobijedio je na utrci za Veliku nagradu Belgije ispred Lewisa Hamiltona i domaćeg dečka Maxa Verstappena, zbog kojeg je veliki broj Nizozemaca doputovao do Belgije i napunio jednu cijelu tribinu nazvanu “Verstappen stand”.
Četvrti je završio Bottas ispred Pereza i Ocona. Kimi Raikkonen nije uspio završiti utrku.Velika nagrada Belgije pružila je sjajnu najavu već na prvim slobodnim treninzima. Ferrari je briljirao, ali onda je na kvalifikacijama Lewis Hamilton pomeo konkurenciju i osvojio rekordni peti pole position na legendarnom Spa Francorchamps.

Kvalifikacije su donijele dozu sjajne akcije jer je u Q3 na samom startu počela padati kiša pa su bolidi pohrlili u bokseve po intermediate gume. No, ne i Force India, odnosno Racing Point po novom.

Njihovi piloti Sergio Perez i Esteban Ocon ostali su na gumama za suho i na koncu postavili treće i četvrto najbolje vrijeme kvalifikacija iza Hamiltona i Sebastiana Vettela.
 


A onda se spektakl nastavio na samoj utrci. Bolidi su odradili krug zagrijavanja i sve je bilo spremno za start. Vettel je sjajno startao i odmah na prvom zavoju napao Hamiltona, koji se uspio obraniti i zaputiti na Eau Rouge. Nijemac mu je vratio i sjajno ga prešao, taman prije nego se dogodila teška nesreća.

Akter je bio Fernando Alonso, koji je prije desetak dana najavio da se oprašta na kraju sezone, pa onda tijekom tjedna ipak nagovijestio da bi čak i mogao ostati još neko vrijeme. Nico Hülkenberg startao je snažno i prije prvog zavoja pokušao kočiti. No, nije uspio na vrijeme, blokirao je kotače i pogodio Alonsa u stražnji kraj.

To je izazvalo Alonsov potisak, koji je naskočio na Sauber Charlesa Leclerca. Sudar je izgledao zaista stravičan u direktnom prijenosu. Svi piloti izašli su neozlijeđeni iz svojih bolida, a na stazu se uputio sigurnosni automobil.

Ovo je samo još jedan dokaz koliko je zaštitni “halo” dobra stvar po vozače i koliko će ubuduće potencijalno spašavati živote. Bilo je puno negodovanja oko njegove funkcionalnosti, oko vidnog polja vozača kao i estetskog izgleda bolida. No, činjenica je da je upravo “halo” Leclercu spasio život, piše 24 sata.

Prisjetit ćemo se i Velike nagrade Australije 2016. godine kada je Alonso doživio vjerojatno najteži sudar Formule 1 još tamo od Roberta Kubice 2007. u Kanadi.