Al Qaeda je zabranila svom sirijskom ogranku Al Nusra frontu da koristi Siriju za napade na Zapad, izjavio je vođa te grupe Abu Mohammed al Džulani, javlja danas BBC. Al Džulani je za Al Jazeera rekao kako je Al Nusra front fokusiran na zauzimanje Damaska i svrgavanje sirijskog predsjednika Bashara Assada. On je, također, obećao da će biti zaštićene manjine u Siriji koje su otkazale poslušnost Assadu.

Savez pobunjenika, među kojima je i Al Nusra front, ostvario je napredak u sjeverozapadnoj Siriji, gdje je zauzeo grad Idlib. Pobunjenici sada napreduju u pravcu provincije Latakija na mediteranskoj obali, koja je uporište predsjednika Assada i njegove šiitske muslimanske sekte alaviti.

Džulani je rekao kako imaju jedan zadatak, da se bore protiv režima i njegovih agenata na terenu, uključujući Hezbolah i ostale. Hezbolah je libanski šiitski islamistički pokret koji se bori na strani sirijskih snaga.

"Al Nusra front nema planove niti naredbe da se bori protiv zapadnih meta. Mi smo dobili jasne naredbe da ne koristimo Siriju za lansiranje napada na SAD ili Europu da ne bismo sabotirali borbu protiv režima. Možda Al Qaeda to radi, ali ne ovdje u Siriji", dodao je on.

Vođa Al Nusra fronta je, takođe, demantirao tvrdnje SAD da ima tajnu grupu nazvanu "Horasan grupa" koja ima zadatak organizirati napade izvan Sirije.

"Ne postoji ništa što se zove Horasan grupa. Amerikanci su to izmislili da bi zavarali javnost. Oni tvrde da je ova tajna grupa osnovana kako bi se borila protiv Amerikanaca, ali to nije točno", rekao je on.

Džulani je, također, obećao da Al Nusra neće dirati krišćanske i druge manjine koje se nisu borile protiv njih i da će alaviti biti sigurni ako "ostave oružje, otkažu poslušnost Asadu, ne šalju ljude da se bore za njega i vrate se islamu".

Dnevnik.ba