Kupus je povrće koje gotovo svi vrtlari uzgajaju na svojim parcelama. Sadnja kupusa u pogrešnim uvjetima ili poslije određenih usjeva može dovesti do slabog ubiranja plodova.

U ovom članku ćemo pisati o tome nakon kojih usjeva ne bi trebalo da sadite kupus, kao i nekoliko savjeta i trikova za uspješno uzgajanje ovog hranljivog povrća u vašem vrtu.

Zašto je plodored važan?

Prije nego što zaronimo u to koje usjeve ne treba saditi prije kupusa, hajde da pričamo o značaju plodoreda.

Plodored je praksa uzgoja različitih vrsta usjeva na određenom području iz godine u godinu. Ova metoda pomaže u održavanju zdravlja tla i smanjuje rizik od štetočina i bolesti.

Kada uzgajate isti usjev na istom području iz godine u godinu, on iscrpljuje zemljište određenim hranljivim materijama, čineći ga manje plodnim.

Također povećava vjerojatnošću pojave štetočina i bolesti koje uspijevaju na tom određenom usjevu. Rotacijom usjeva možete pomoći da se zemljište napuni raznim hranljivim materijama i da prekinete cikluse kontrole štetočina i bolesti.

Koje usjeve ne treba saditi prije kupusa

Jedna od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir prilikom sadnje kupusa je ono što je ranije raslo u tom području. Kupus pripada porodici kupusa, koja uključuje i druge usjeve kao što su brokoli, karfiol, kelj i prokulice.

Sadnja kupusa nakon bilo koje od ovih usjeva može dovesti do štetočina i bolesti koje utiču na cijelu obitelj kupusa.

Druga grupa su paradajz, paprike, patlidžan i krumpir. Ovi usjevi također mogu sadržati štetočine i bolesti koje mogu uticati na kupus. Pored toga, ovo povrće preferira kiselije zemljište od kupusa, što može izazvati probleme s dostupnošću hranljivih materija.

Neki drugi usjevi koje ne treba saditi prije kupusa uključuju druge članove obitelji kupusa kao što su repa i rotkvice. Također, izbjegavajte sadnju kupusa nakon bilo koje kulture koja zahtijeva visok sadržaj dušika, kao što su grah.

Savjeti za uzgoj kupusa

Sada kada znate koje usjeve ne bi trebalo da sadite prije kelja, evo nekoliko savjeta za uspješan uzgoj ovog ukusnog i hranljivog povrća u vašem vrtu.

Počnite sa zdravim zemljištem. Kupus voli zemljište s pH od 6,0 do 6,5. Uvjerite se da tlo dobro drenira i da je bogato organskom materijom.

Izaberite pravu sortu. Postoji mnogo različitih sorti kupusa koje možete izabrati, uključujući zeleni, crveni i savoj.

Izaberite sortu koja odgovara vašem ukusu i uvjetima uzgoja.

Sadite u pravo vrijeme. Kupus je kultura hladne sezone koja se može saditi u proljeće ili jesen. U većini područja, proljetna sadnja treba da počne u zatvorenom prostoru 4-6 nedjelja prije posljednjeg datuma mraza. Jesenja sadnje treba da počne sredinom ljeta.

Redovno zalijevajte. Kupusu je potrebna stalna vlaga da bi pravilno rastao. Zalijevajte duboko jednom ili dva puta nedjeljno, u zavisnosti od padavina.

Nanesite odgovarajuće đubrivo. Da bi kupus dobro rastao, mora se redovno hraniti. Koristite uravnoteženo đubrivo ili đubrivo s više fosfora nego dušika.

Zaštita od štetočina. Kupus mogu napasti razne štetočine, uključujući kupusne gliste i lisne vaši.

Koristite poklopce između redova ili insekticidni sapun da zaštitite svoje biljke.

Berba u pravo vrijeme. Kupus je spreman za berbu kada su glavice čvrste. Odrežite glave u dnu biljke i uživajte!

agrosavjet.com