Svi dijelovi kupine su ljekoviti, plodovi pomažu kod slabokrvnosti, štite vid i jačaju imunološki sustav. Listovi djeluju antibakterijski, a u narodnoj medicini koristi se i korijen.

Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo ljekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kofeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina.

Antioksidansi sudjeluju u procesima sprečavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala te tako pomažu u zaštiti od oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sustav, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kognitivnog sustava (npr. Alzheimer).

Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i djeluju protuupalno. Stoga si kod glavobolje možeš pomoći, ako pojedeš zdjelicu svježih kupina.

Listovi kupine imaju antiseptička i protugljivična svojstva te sastojke za jačanje organizma. Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva. Biljka je također poznata po poticanju iskašljavanja.