S obzirom na veliki porast broja zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini - važno je ponoviti nekoliko osnovnih pravila kojih se građani moraju pridržavati.

Osjetite li bilo koji simptom koji upućuje na sumnju na covid-19 odmah se telefonski javite nadležnom lliječniku primarne zdravstvene zaštite radi otvaranja bolovanja ili izolacije u skladu s preporukama Federalnog zavoda za javno zdravstvo, navodi se u uputstvu koje je izradilo Ministarstvo zdravstva ŽS.

Ne žurite u prva četiri dana od pojave simptoma na testiranje, jer zbog negativnog testa i lakših simptoma može se desiti da pacijent nastavi da se kreće u društvu te na taj način nastavi širiti zarazu.

Ako ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom:

Cijepljeni ste ili preboljeli ste covid-19 u zadnjih šest mjeseci: Primili ste booster dozu ili dvije doze cjepiva Pfizer, Moderna, Sinovac, Sinopharm ili AstraZeneca u zadnjih šest mjeseci ili jednu dozu J&J u zadnja dva mjeseca - onda ne trebate u izolaciju, već trebate nositi masku i testirati se ukoliko se simptomi razviju, prenosi Klix.

8-2022-01-13-20-17-56-upute-covid-1.jpg

Niste cijepljeni i niste preboljeli covid-19 u zadnjih šest mjeseci: Trebate u izolaciju (javite se obiteljskom liječniku) i ukoliko razvijete simptome, testirajte se.

Niste cijepljeni, ali ste preboljeli covid-19 u zadnjih šest mjeseci U ovom slučaju ne morate u izolaciju ako nije prošlo šest mjeseci od prebolovanja, ali ukoliko se simptomi razviju - testiranje je obvezno.

Odlučite li se testirati i zatim dobijete pozitivan rezultat testa na covid-19:

Idite u izolaciju bez obzira na status cijepljenosti

Ostanite kući najmanje 10 dana (već ste u izolaciji ili se javiti obiteljskom liječniku za određivanje dužine izolacije)

Ako ste asimptomatski pozitivni izolacija se računa od datuma testiranja

Nastavite nositi masku još pet dana nakon izlaska iz izolacije

Šta ako se trebate javiti u covid ambulante? Put pacijenta u covid centru/ambulantama izgleda ovako:

Obiteljski liječnik, pedijatar ili liječnik školske medicine upućuju i najavljuju pacijenta za dolazak u covid ambulantu

Pacijent se javlja na trijažno mjesto centralnog objekta OJ ili na posebno trijažno mjesto covid ambulante gdje se provjerava razlog dolaska

Pacijent se uvodi u ordinaciju za pregled gdje dolazi tim u sastavu: doktor medicine i medicinska sestra/tehničar ili pedijatrijski tim i obavlja anamnezu ili pregled

Ako postoji indikacija za pregled laboratorije i RTG pluća, pacijent će dobiti uslugu u covid centru

Ako postoji indikacija, pacijentu se uzima bris na mjestu za uzimanje briseva

Propisivanje neophodnih lijekova i uputnica će uraditi doktori medicine, pedijatri i pulmolozi koji rade u covid centrima/ambulantama

U konačnici, ne zaboravite najvažnija pravila: Redovno perite ruke i održavajte higijenu, nosite zaštitnu masku te izbjegavajte veća okupljanja i gužve.