Zadnji podaci za SKB Mostar govore kako je hospitalizirano 122 ljudi zbog komplikacija uzrokovanih koronavirusom. To su podaci od jučer, a od tada je hospitalizirano još 15-ak osoba zbog korone. COVID bolnica u Mostaru i 5. kat glavne zgrade koji je pretvoren u COVID odjel ima 150 kreveta. U prijevodu, ukoliko se nastavi ovakav tempo prijema u bolnicu COVID pozitivnih pacijenata, slobodnih kreveta do kraja tjedna neće biti. To je za Pogled.ba potvrdio i ravnatelj SKB Mostar prof.dr.sc. Ante Kvesić.

-Brojke nam kažu kako bi do kraja tjedna mogli ostati bez slobodnih kreveta za pacijente zaražene koronom i morat ćemo širiti kapacitete. Sigurno je kako ljude nećemo ostaviti na ulici, a gdje ćemo širiti COVID odjele još nismo odlučili. Ovo što se događa zadnjih dana je nadmašilo i moje crne scenarije, što dovoljno govori u kakvoj se situaciji nalazimo - govori nam Kvesić na početku razgovora.

Dodaje kako ne očekuje pad broja zaraženih nego daljnji rast jer se ne poštuju mjere koje su na snazi, a još nitko ne govori da bi mogli ući u lockdown.

-Nije politički pametno ovo što su reći, ali mislim kako je kasno za donošenje bilo kakvih mjera. Mislim da smo zakasnili i jako teško da ćemo se vratiti u poziciju u kojoj smo bili na početku godine. Za takvo nešto su potrebne drastične promjene, a ja ih ne vidim ili barem nemam najava da će do njih doći - ističe Kvesić.

Naravno, cijepljenje većeg dijela stanovništva bi riješilo većinu problema, ali Bosna i Hercegovina o tome ne može razmišljati. Vlasti već pola godine nisu u stanju osigurati kupovinu značajne količine cjepiva protiv koronavirusa i nitko nema razloga vjerovati kako će se takvo nešto uskoro dogoditi. Jedino što nam ostaje je poštivanje mjera koje su na snazi, ali niti u tome se nismo pokazali uspješnima.

-Mi ćemo pružiti pomoć svakom pacijentu, druge dijelove bolnice pretvarati u COVID centre, ali to nije rješenje. Mjere moramo poštovati ako želimo sebi i drugima dobro. Znači, sve je do nas. Kada kažem kako je kasno za nove mjere, onda javnosti treba biti jasno u koju fazu smo došli i koliko je stanje teško. Nabavu cjepiva neću ni komentirati, a i to dovoljno govori što mislim o tome - zaključio je Kvesić u izjavi za Pogled.ba.