Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u petak Rusiju na "posljedice" i "cijenu koju će platiti ukoliko upotrijebi silu protiv Ukrajine" sa snagama spremnim za borbu upućenima na granice te zemlje.

“Jako nas zabrinjava ono što se događa. Rusija je drugi put ove godine koncentrirala tešku opremu, tenkove i postrojbe spremne za borbu na granice Ukrajine. Retorika joj je agresivna i nisu jasne njezine namjere”, izjavio je Norvežanin Stoltenberg na konferenciji za novinare u sjedištu Saveza.

“Rusija je u prošlosti napala Ukrajinu pripojivši Krim i podržava separatiste u Donbasu. Mora biti jasno da će ukoliko Rusija upotrijebi sili protiv Ukrajine to imati posljedice i za to će platiti. I zato i dalje pozivamo Rusiju da izbjegne eskalaciju”, upozorio je.

“Situacija u Ukrajini će biti jedna od glavnih tema sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi u Latviji, u utorak i srijedu”, naglasio je.

Jens Stoltenberg nije precizirao što će NATO poduzeti ako Rusija vojno intervenira u Ukrajini i nije želio podijeliti obavještajne podatke kojima raspolaže.

“Situaciju doživljavamo jako ozbiljno i Moskvi su poslane poruke”, rekao je jedan diplomat NATO-a, prenosi agencija France presse.

Ukrajina je partner NATO-a, ali nije zemlja članica Saveza i ne može se pozivati na članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora, precizirao je diplomatski izvor.

NATO nije intervenirao tijekom aneksije Krima ni tijekom ruske vojne intervencije u Gruziji 2006. godine.

Članak 5 propisuje da se oružani napad na jednu ili više članica NATO-a u Europi ili Sjevernoj Americi smatra napadom na sve članice Saveza.

NATO pomaže Ukrajini u jačanju vojnih kapaciteta, obuci vojnika i u osiguranju sustava naoružanja, rekao je Stoltenberg.

Podsjetio je da je ponudio Moskvi nastavak dijaloga na sastanku Vijeća NATO-Rusija da bi se smirile napetosti i izbjegao bilo kakav incident nakon jačanja ruske vojne nazočnosti na granici s Ukrajinom”.

“Ali Rusija nije prihvatila tu ponudu”, sa žaljenjem je istaknuo.