Iako je Međunarodna agencija za ocjenu državnog (suverenog) kreditnoga rejtinga Moody’s Investors Service potvrdila kreditni rejting BiH koji glasi “B3 sa stabilnim izgledima”, iz te kuće upozoravaju kako bi politička neslaganja u BiH, koja će biti pogotovo izražena tijekom ove, izborne godine, mogla odvratiti pozornost vlasti od započetih reformskih postupaka, piše Večernji list BiH.

''Napredak u reformi bit će ometan tekućim političkim neslaganjima koja odvraćaju pozornost od središnjeg reformskoga fokusa i ograničavaju sposobnost BiH rješavati značajna strukturna ograničenja potrebna za poboljšanje svoga kreditnoga profila, uključujući materijalno poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje institucija i rješavanje rizika održivosti duga na svim razinama vlasti'', poručuju iz agencije Moody’s Investors Service.

Iz Centralne banke BiH, koja se poziva na izvješće spomenute agencije, također ističu kako su Moody’sovi analitičari istaknuli da trenutačna politička nestabilnost ne doprinosi učinkovitosti u donošenju i provedbi odluka, a to posebno utječe na provedbu dogovorenoga programa reformi. I stručnjaci Svjetske banke su prije nekoliko dana objavili kako na ekonomski rast u BiH za 2018. godinu, koji bi, prema njihovim prognozama, trebao biti dobar, može utjecati politička nestabilnost. Oni su u svom izvješću iz siječnja ove godine posebnu pozornost stavili na političku nestabilnost koja se svakodnevno servira građanima.

Postoje određeni rizici, među kojima je i eksterna ranjivost koju, prije svega, donosi veliki vanjski dug. Osim BiH, među zemljama koje su u opasnosti, prema izvješću Svjetske banke, nalaze se i Gruzija, Kosovo, Srbija te Bjelorusija. BiH je uvrštena i u skupinu zemalja kojima prijeti opasnost od slabosti banaka i drugih financijskih institucija. S druge strane, analitičari agencije Moody’s Investors Service, koja je potvrdila kreditni rejting BiH “B3 sa stabilnim izgledima”, u prilog potvrđenom kreditnom rejtingu ističu stabilan ekonomski rast Bosne i Hercegovine iako strukturni izazovi, u koje se ubraja visoka nezaposlenost, negativno utječu na ekonomsku snagu BiH.

Analitičari navode kako je BiH umjereno zadužena i s relativno niskim kamatnim izdacima, što doprinosi njezinoj fiskalnoj snazi. Ocjena “B3 sa stabilnim izgledima” utemeljena je na očekivanju da će BiH nastaviti ispunjavati uvjete, prvenstveno Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), za povoljno vanjsko financiranje koje će omogućiti potrebnu financijsku i tehničku pomoć za postupnu provedbu Reformske agende. Također, Moody’s očekuje kako će vlasti nastaviti napredak u vezi s europskim integracijama, posebno u svjetlu nedavno objavljene strategije Europske komisije za zapadni Balkan.