Accuweather je objavio sezonsku prognozu za jesen prema kojoj naše krajeve očekuju turbulentni meteorološki događaji, naročito od listopada, prenosi Istramet. Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Europe, slično će se  nastaviti i početkom jeseni.

Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se u našem dijelu Sredozemlja kako jesen bude odmicala predviđaju sve češće oborine, prenosi Istramet. Prema riječima meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura u jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci, prenose 24sata.

Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u studenome. Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna slično će biti i u rujnu.

U listopadu i studenome slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu. Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka.