U samo 10 sekundi poljupca moguće je prenijeti 80 milijuna bakterija i tko zna koliko virusa, no na svu sreću Zika virus i HIV nisu među njima, piše 24sata.hr.

Ovih 5 bolesti se najčešće prenose poljupcem:

Bilo koji respiratorni virus - prehlade, gripe, zaušnjaka i rubeolu. Ali iako se ove bolesti mogu dobiti poljupcem, prenose se i kašljanjem, kihanjem i dodirivanjem.

Mononukleoza - zove se i bolest poljupca. Najčešće je uzrokuje Epstein-Barr virus i prati je jak umor i simptomi slični gripi. Najčešće obolijevaju ljudi od 15. do 30. godine.

Virus herpes simplex 1 - riječ je o oralnom herpesu koji izaziva infekciju usnica, usta i lica. Obično se prenosi poljupcem, ali i zaraženom hranom, pićem te kašljanjem i kihanjem.

Citomegalovirus - dio je herpes obitelji. Obično se naše tijelo može izboriti s njim pa ni ne znamo da imamo taj virus u tijelu, ali ako nam je imunitet oslabljen, onda ćemo osjetiti simptome. Temperatura, umor i bol u mišićima najčešći su simptomi, a rijetko može uzrokovati i napadaje, upalu pluća, encefalitis i probleme s vidom.

Streptokok grupe A - lako se liječi antibioticima, ali ako se ne liječi može dovesti i do upale pluća.