Bečkim znanstvenicima je pošlo za rukom da kreiraju trodimenzionalni prikaz koronavirusa.

Sve dosadašnje prezentacije koronavirusa bile su isključivo modeli koji su prepoznatljivi po kružnom obliku s karakterističnim spike proteinima pomoću kojih virus prodire u ljudske stanice.

Nova vizualizacija koronavirusa bečke spin-off kompanije "Nanographics" Tehničkog sveučilišta zasniva na podacima znanstvenika s Tsinghua sveučilišta u Pekingu.

Tim stručnjaka s ovog sveučilišta uspio je izdvojiti čestice virusa iz uzoraka, da ih skenira niskotemperaturnim elektronskim mikroskopom i digitalizirati. Ovdje je bilo važno da se struktura spike proteina nije promijenila kada je uzorak skeniran.

Video snimka pokazuje kako se virus korak po korak izdvaja iz slanog rastvora u koji su čestice virusa potopljene, objavio je Ured Grada Beča u Sarajevu.
 

"Fascinantno je kako se na osnovu mikroskopskih podataka detaljno može promatrati struktura virusa", objašnjava Ivan Viola s Tehničkog sveučilišta u Beču.

Ovo je prvi prikaz ovakvih podataka visokog vizualnog kvaliteta. Metode koje su istraživači razvili imaju za cilj da utječu na lakše i brže analiziranje podataka biološke mikroskopije.