Danas su nam na raspolaganju razne posude za uzgoj sjemena za presadnice - bilo da je riječ o kontejnerima, tresetnim posudicama ili tzv. tabletama za presadnice. Mogu se koristiti i plastične od jogurta, kartonskim rolama od papirnatih ubrusa ili toaletnog papira i sl.

No, zašto se preporuča da u početku rasta posudice budu male?

1. Bolje ukorijenjivanje

Možda najvažniji razlog je da je u manjim posudama korijenski sustav biljaka ograničeniji, što može potaknuti njegov jači, gušći i snažniji razvoj koji će se bolje prilagoditi kod presadnje. No, važno je osigurati dovoljno prostora za razvoj.

2. Učinkovitija kontrola

Kada je više biljaka u jednoj posudi može se dogoditi da su pregusto posijane, dolazi do zagušivanja, a moguće i propadanja. Kada je svaka biljka u svojoj posudici, ima više zraka, svjetlosti, temperatura je ujednačena, lakše ju je zaliti te pratiti razvoj svake sadnice.

3. Izbjegavanje stresa

Presadnice koje su uzgojene u malim posudama doživjet će manji stres prilikom presađivanja na otvoreno. Njihov korijenski sustav će na ovaj način ostati kompaktan, supstrat se neće rasipati prilikom presađivanja, a što će olakšati prilagodbu na novo okruženje.

Agroklub.com