Kratke šetnje svaki dan višestruko čuvaju zdravlje. Treba imati na umu da su ljetni dani, odnosno večeri, idealni za stvaranje ove zdrave naviku.

1. Hodanjem se troše kalorije i masnoće

Hodanje je vrsta napora koja omogućuje srcu da preko krvi mišiće opskrbi potrebnim kisikom. Ako srce prijeđe 120 otkucaja ono prelazi u anaerobni rad, što znači da je zbog povećanog napora srce ne stiže krv obogaćenu kisikom dovesti do mišića, zbog čega mišić traži druge izvore te počinje trošiti sam sebe, objašnjava profesor kineziologije, Goran Paulić.

Osobe koje nemaju izgrađenu kondiciju trčanjem će vrlo brzo preći u anaerobni rad srca zbog čega tijelo neće trošiti masne zalihe, već mišiće.

Hodanje, s druge strane, je lagana aerobna vježba, idealna za početnike i osobe veće tjelesne težine tijekom koje je lakše kontrolirati ra srca, a pritom je potrošnja kalorija gotovo jednaka.

2. Hodanje smanjuje razinu stresa

Osobama koje nemaju izgrađene sportske i rekreacijske navike trčanje predstavlja veliki napor. Tijelo tijekom velikog napora pojačava lučenje kortizola – hormona stresa koji je usko povezan s pojačanom žudnjom za hranom.

Nakon što se trčanjem potroši nekoliko stotina kalorija, žudnja za hranom je tolika da se vjerojatno vrlo brzo vrate.

S druge strane, tijekom hodanja razina kortizola se smanjuje, a povećava s razina serotonina zaduženog za osjećaj ugode te dopamina i adrenalina koji popravljaju raspoloženje i tijelu daju energiju. Upravo takvi osjećaji smanjuju žudnju za hranom i time se dugoročno mogu postići izvrsni rezultati.

3. Hodanje čuva zglobove i kosti

Osobama koje se bore s viškom kilograma te nemaju izražene rekreacijske navike trčanje može biti poprilično naporno. Tijekom trčanja najveći pritisak događa se na području zglobova, prepona i koljena zbog čega, nakon kontinuiranog lupanja stopalima o podlogu, može doći do dugotrajnih ozljeda, piše Ordinacija.hr.

Hodanje je puno pasivniji oblik tjelovježbe, a time i prirodniji za tijelo zbog čega se preporučuje pretilim i starijim osobama te onima sa zdravstvenim problemima. Tijekom hodanja pritisak na koljena je puno manji, a time su opasnosti od ozljeda minimalne.