U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima danas će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u srpnju 1995. godine nad stanovnicima "zaštićene zone UN-a" u Srebrenici.

Među 30 osoba koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. srpnja nalaze se četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Pogubljen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Identificirane žrtve

Identificiran je 2011. godine. Konačan smiraj naći će uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

Dolazak u Potočare, na obilježavanje 28. godišnjice genocida i ukop 30 žrtava najavili su brojni građani iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja, a bit će prisutan i veliki broj domaćih i međunarodnih dužnosnika. O sigurnosti ovog velikog skupa brine se Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, a u sklopu akcije kojom ona rukovodi sudjeluju pripadnici svih policijskih struktura u našoj zemlji.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida, a još uvijek se traga za više od 1.000 žrtava genocida.

Genocid

Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), pod komandom tadašnjeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića i glavnog komandanta VRS-a Ratka Mladića, tijekom genocida u Srebrenici i okolini u srpnju 1995. godine ubili su više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, javlja BHRT.

Zločin u Srebrenici, najveći na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata, okarakteriziran je kao genocid pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Radovan Karadžić pravomoćno je osuđen pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS), nasljednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tijekom rata u BiH.

Ratko Mladić također je proglašen krivim za genocid i osuđen na doživotnu kaznu zatvora pred istim sudom u Hagu.

Za zločine na području Srebrenice osuđeno je najmanje 47 osoba na više od 700 godina zatvora.