Kanađanin je pozvao suca da zaustavi medicinski potpomognutu smrt njegove 27-godišnje kćeri, tvrdeći da ona nema sposobnost donošenja potpunog pristanka na postupak. 27-godišnjakinja iz Alberte, poznata samo pod inicijalima M. V., trebala je biti eutanazirana 1. veljače nakon što je dobila potrebno odobrenje od dva liječnika.

Njezin otac W. V. zatražio je zabranu postupka, tvrdeći da njegova kćer ima nedijagnosticiranu mentalnu bolest koja je sprječava da u potpunosti pristane na postupak. Kanadski zakoni o medicinskoj pomoći pri umiranju, doneseni nakon odluke vrhovnog suda iz 2015., u početku su dopuštali samo onima koji su neizlječivo bolesni da budu kvalificirani za postupak.

No 2019. sudac iz Quebeca presudio je da je ograničavanje pristupa postupku protuustavno, prisiljavajući savezne zakonodavce da izmijene i prošire postojeće zakone. Sada odrasle osobe mogu dobiti odobrenje za potpomognutu smrt ako dva liječnika potvrde da imaju nepopravljivo fizičko stanje koje uzrokuje golemu patnju koja se ne može ublažiti.

Odvjetnik: Otac je ne može držati na život protiv njezinih želja

Trenutno su osobe koje pate isključivo od kroničnih mentalnih bolesti isključene iz pristupa medicinski potpomognutoj smrti. Ako pacijenti ne žele da njihova obitelj bude uključena u odluku, članovi obitelji mogu biti isključeni procjena. 83-godišnji muškarac je eutanaziran 2020. nakon što njegova supruga nije uspjela uvjeriti sud da zaustavi postupak.

27-godišnjakinja, koja živi s roditeljima, kaže da obitelj nema pravni status osporiti njezino pravo na pristup potpomognutoj smrti. Njezin odvjetnik pozvao se na zaštićeno pravo na liječničku autonomiju u odlukama o smrti, piše Guardian.

"W. V. je u opasnosti da izgubi svoju kćer i iako je to tužno, to mu ne daje pravo da je drži na životu protiv njezinih želja", ispričao je odvjetnik Austin Paladeau sudu. Ponovio je kako je kanadski parlament kreiranjem novih zakona isključio suce iz odlučivanja, postavivši liječnike kao jedine ovlaštene procjenitelje.

Otac: Drugi ljudi bi mogli neprimjereno utjecati na moju kćer

M. V. se prvi put prijavila za medicinski potpomognutu smrt 2021. Nije objavljeno na temelju čega je tada podnijela zahtjev, ali odobrio ga je jedan liječnik, a zatim odbio drugi. Isto se ponovilo i u drugom pokušaju 2023., ali je treći liječnik zamoljen da provjeri zahtjev, nakon čega ga je odobrio.

"Vjerujem da je M. V. pati od problema s mentalnim zdravljem, koji do danas nisu bili dijagnosticirani i liječeni te podupiru njezinu želju za pristupom medicinski potpomognutoj smrti. Ipak, vjerujem da njezini problemi s mentalnim zdravljem utječu na njezinu sposobnost donošenja odluka u vezi s postupkom", poručio je otac u izjavi predanoj sudu.

Smatra kako bi na odluku njegove kćeri "mogli neprimjereno utjecati drugi ljudi". Predao je izvješće iz 2021. u kojem liječnik neurološke klinike tvrdi da je M. V. "normalna" i upućuje ju natrag obiteljskom liječniku.