Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i rezidentni koordinator Ujedinjenih naroda Yuri Afanasiev potpisali su danas peti program Ujedinjenih naroda u BiH za razdoblje 2015.-2019. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je nakon potpisivanja istakao kako je riječ o jednom od bitnih programa koje je zaključila BiH. Prema njegovim riječima, petogodišnji program tretirat će niz važnih segmenata kroz 13 strateških projekata u četiri oblasti: moderna prava i sigurnost ljudi, održivi i ujednačen razvoj BiH, socijalna uključenost i osnaživanje uloga žena u bh. društvu.

"Bitno je istaknuti činjenicu da je za ove aktivnosti predviđen petogodišnji budžet u vrijednosti od 265 milijuna dolara od kojih je veliki dio sredstava već osiguran i već ćemo početi raditi na projektima", kazao je Zvizdić iskazujući zahvalnost UN-u.

Bez potpisanog programa, BiH ne bi imala kapacitet sama realizirati navedene projekte, istakao je Zvizdić dodajući je riječ o "velikoj pomoći" u oblastima koji se itekako važne za demokratski razvoj zemlje.

Podsjećajući kako je Afanasiev odlazeći rezidentni koorinator, Zvizdić je kazao kako se on tijekom svog rada u BiH kroz UN zalagao za projekte od važnosti za BiH.

"Riječ je o čitavom nizu projekata počevši od energetske efikasnosti do projekata poboljšanja infrastrukture u zajednicama. Zahvaljujem mu se u svoje ime, u ime Vijeća ministara BiH i u ime BiH na vrlo uspješnom mandatu i očekujem da se opet vrati u BiH jer nam trebaju ovako angažirani predstavnici međunarodnih zajednica kakav je bio on", kazao je Zvizdić.

Dokument koji je danas potpisan u najvećem dijelu je pripreman u procesu konzultacija koji se odvijao prije poplava koje su zahvatile BiH a nakon kojih su došla i dodatna sredstva, kazao je Afanasiev.

"Već sada imali smo mogućnost da premašimo inicijalni iznos koji je predviđen ovim sporazumom od 265 milijuna dolara. Ovo je velika i značajna godina za BiH i UN", kazao je Afanasiev najavljujući summit u Adis Abebi o financiranju i razvoju nakon kojeg će u rujnu u New Yorku biti upriličeni sastanci o održivim razvojnim ciljevima.

Pored toga, kako je istakao Afanasiev, slijedi i pariška konferencija o klimatskim promjenama.

"Zbog toga mislim da bi BiH trebala iskoristii ovo razdoblje da razmotri ciljeve održivog razvoja. Ovo nije nešto što bi samo treba percipirati da je rezervirano samo za siromašne zemlje. Vidim potrebu za konzultacijama sa građanima šta su ciljevi održivog razvoja", istaknuo je Afanasiev.

Kazao je kako u petak odlazi iz BiH ostavljajući stručan tim ljudi nakon čega će u BiH kroz nekoliko dana doputovati novi rezidentni koordinator UN-a.