Misom na groblju Topala, kod Viteza, u četvrtak je obilježena 26. godišnjica ratnog zločina Armije BiH u Buhinim Kućama. U ovom strašnom zločinu, za koji Još uvijek nitko nije odgovarao, ubijeno je 36 civila i pripadnika HVO-a.

Svetu misu zadušnicu predvodio je viteški župnik, fra Velimir Bavrka.

''Sve obljetnice trebaju biti mjesto naših susretišta, ne nekakvih obračuna, jer to je zapravo susretište s našom prošlošću. To je susretište s mnogima koji su pretrpjeli, dali, ne samo svoje živote, nego i svoje buduće potomstvo za slobodu svih nas'', istaknuo je, između ostalog, fra Velimir Bavrka, prenio je Vitez.info.

''Dok su još uvijek rane nastale strašnim zločinom počinjenim u Križančevu Selu (22. prosinca 1993.), bile svježe i otvorene, samo 18 dana kasnije, nekoliko stotina metara istočnije, 9. siječnja 1994. godine, Hrvatima u potpuno opkoljenoj i blokiranoj Lašvanskoj dolini, otvorene su nove teške i krvave rane. Naime, tog dana, u ranim jutarnjim satima, pod okriljem mraka i magle, pripadnici elitnih postrojbi Armije BiH i MUP-a, probili su linije obrane i upale u Buhine Kuće prigradsko naselje Viteza i među pripadnicima HVO-a i civilima napravili pravi pokolj. Ubijeno je i masakrirano dvadeset i sedam vojnika i civila, a među njima je bilo i žena, staraca i djece, a desetina obiteljskih kuća i gospodarskih objekata je zapaljeno'', navodi Vitez.info.

Ovim upadom presječena je prometnica Vitez – Busovača, a krajnji cilj Armije BiH bio je spojiti se sa svojim postrojbama u Vranjskoj, udaljenoj od Buhinih Kuća manje od tisuću metara i tako Lašvansku dolinu presjeći na dva dijela a što bi, po procjenama vojnih analitičara i vojnih stručnjaka, bio i početak kraja obrane Lašvanske doline s više od 60 tisuća u njoj više od osam mjeseci potpuno opkoljenih i stalno napadanih Hrvata od daleko brojnijih muslimanskih snaga.

Buhine kuće oslobođene su 14. veljače nakon čega se u potpunosti vidio razmjer strašnog zločina koji su 9. siječnja počinili pripadnici Armije BiH i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.