Žitelji Lašvanske doline ovih dana obilježavaju niz tužnih obljetnica.

Na današnji je dan prije 23. godine počinjen jedan od najtežih zločina nad Hrvatima središnje Bosne.

Prema ocjenama vojnih analitičara i tadašnjih zapovjednika HVO-a, 9. siječnja 1994. godine bio je jedan od najtežih dana u devetomjesečnoj obrani okružene i stalno napadane Lašvanske doline od višestruko brojnijih i bolje naoružanih postrojbi Armije BiH.

U noći 9. siječnja, pripadnici elitnih postrojbi A BiH upali su u Buhine Kuće, prigradsko naselje Viteza i među vojnicima i civilima napravili pravi pokolj. Opljačkano je i zapaljeno na desetke kuća i gospodarskih objekata, a poginulo je i ubijeno 26 vojnika i civila, od kojih su mnogi uhićeni, vezani žicom, mučeni i svirepo ubijeni.

Za ubijene civile i zarobljene vojnike, za pljačku i palež, za što postoji i video dokumentacija, još uvijek nitko nije odgovarao niti je, do sada, proces istrage pokrenut. A tog tužnog i tragičnog dana, video zapisi inozemnih TV kuća – civila, žena i staraca, koji leže ubijeni u dvorištima svojih zapaljenih domova, obišli su cijeli svijet.

Uz 26 ubijenih vojnika i civila još tridesetak vojnika i civila je lakše i teže ranjeno.

Upadom u Buhine Kuće presječena je cestovna komunikacija Vitez – Busovača, a krajnji cilj napada bio je spojiti se sa svojim postrojbama u blizini i vojno presjeći Lašvansku dolinu na dva dijela. A to bi, nedvojbeno, bio  početak kraja obrane ove hrvatske enklave u kojoj je, u vrlo teškim uvjetima, živjelo oko 70 tisuća Hrvata, domicilni i prognanih iz Travnika, Zenice, Kaknja, Kotor Varoši, Jajca…

Kako bi uspjele u svojoj nakani, postrojbe A BiH istodobno su na još nekoliko mjesta napale crte obrane Viteza, najžešće s južne strane općine, na naselje Sofa gdje su u žestokim borbama, nadomak središta grada, poginula 4 pripadnika III bojne „Viteške" HVO brigade, a dvadesetak ih je lakše i teže ranjeno.