Ova godina bila je jedna od najtoplijih od kada se vrše mjerenja, na kraju "izuzetno" vrućeg desetljeća, javila je danas Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

Prethodno desetljeće bilo je najtoplije od 19. stoljeća , a posljednjih pet godina takođe su bile najtoplije od kada se vode arhive, navodi tijelo UN.

Ove godine temperatura je veća za 1,1 Celzijev stupanj u odnosu na predindustrijsko doba, po čemu je 2019. na putu da bude druga ili treća najtoplija od kada se obavljaju mjerenja, pokazuju podaci od siječnja do listopada.

SMO upozorava da razina mora raste sve brže, da se led topi i da nekadašnji "stogodišnji" toplotni valovi i poplave postaju sve češći, prenijela je agencija PA.

Milijuni ljudi primorani su napustiti svoje domove zbog ekstremnih vremenskih pojava poput ciklona, uragana i poplava.

Ova godina donijela je suše u mnogim dijelovima svijeta i dva velika toplotna vala u Europi, krajem lipnja i krajem srpnja.

"Ukoliko sada ne poduzmemo hitnu klimatsku akciju, onda ćemo se kretati prema povećanju temperature za više od tri stupnja Celzijeva do kraja stoljeća, uz još štetniji utjecaj na ljudsko blagostanje", izjavio je generalni direktor SMO-a Pateri Talas.

Izveštaj je objavljen u vrijeme kada su se predstavnici država sastali u Madridu radi nove runde pregovora o klimi pod okriljem UN.

Sudionici sastanka su pod pritiskom da usvoje ambiciozniji plan o smanjenju emisija plinova koji izazivaju efekat staklenici i dovode do klimatskih promjena.