Svi znamo da rak predstavlja veliki rizik za zdravlje ali i život, no jeste li znali da određene namirnice koje su nam pri ruci svakodnevno mogu utjecati na njegov razvoj? Evo o kojim se namirnicama radi, piše Ordinacija.hr

1. HRANA IZ KONZERVE

U većini se konzervi nalazi i kemikalija koja se zove Bisfenol A, a može utjecati na to kako geni „rade“ u mozgu. Bilo kakva kemikalija u organizmu sigurno nije dobar način zaštite zdravlja.

2. GAZIRANA PIĆA

Takvi su napici prepuno šećera i vodeći uzrok pretilosti koja može voditi do upalnih procesa, problema s inzulinom i razvoja gastroenterološkog refluksa.

3. LOSOS IZ UZGOJA

Losos iz uzgoja ne ovisi o prirodnom načinu prehrane već skroz suprotno. Pa tako u sebi može sadržavati kemikalije, antibiotike, pesticide i ostale kancerogene sastojke.

4. KOKICE PRIPREMLJENE U MIKROVALNOJ PEĆNICI

Vrećica s kokicama za mikrovalnu u sebi sadrži perfluorooktansku kiselinu, toksin povezan s neplodnošću kod žena i povećanim rizikom za razvoj raka jetre, gušterače i testisa. Uz to mogu kokice sadržavati i ulje soje koje može uzrokovati osipe i bol u trbuhu.

5. PROCESUIRANO MESO

Procesuirano meso poput kobasica, hrenovki i špeka sadrži brojne kemikalije i konzervanse koji su jako loši za vaše zdravlje.

6. ČIPS OD KRUMPIRA

Radi se sigurno o omiljenoj namirnici, ali je važno znati da ona sadrži elemente koji će utjecati na povećanje tjelesne mase, a prevelike količine trans masti i soli mogu uzrokovati porast razine kolesterola u organizmu i visoki krvni tlak.

7. HIDROGENIRANA ULJA

Ovu su ulja koja dodaju jelu miris i boju kako bi izgledalo privlačnije. Sadrže velike količine omega 6 masnih kiselina koje mogu biti odgovorne za razvoj bolesti srca, a tako i raka – posebno raka kože.

8. UKISELJENA I DIMLJENA HRANA

Dimljena hrana sadrži i katran za kojeg se zna da je kancerogena tvar. Ukiseljena hrana pak sadrži nitrate i može sadržavati bojila, a upravo su to tvari povezane s povećanim rizikom od razvoja raka crijeva i želuca.

9. IZNIMNO PROCESUIRANO BIJELO BRAŠNO

Rafinirano zrno je lišeno svih nutrijenata i daje vrlo visok glikemijski udio, što može uzrokovati brzi porast šećera u krvi te se poigrati s razinom inzulina.

10. RAFINIRANI ŠEĆERI

Prije skoro 100 godina je Otto Warburg, dobitnik Nobelove nagrade u medicini, prvi otkrio kako tumori koriste šećer kako bi se hranili i širili. Iz ovog je jasno koliko opasan šećer može biti.

11. UMJETNA SLADILA

Dokazi se samo gomilaju kada je u pitanju vrijednost ove namirnice. Kemikalije koje se nalaze u njima se u tijelu pretvaraju u opasne toksine koji se zovu DKP i mogu uzrokovati razvoj tumora, posebno onog na mozgu.

12. DIJETALNE NAMIRNICE

Ove su namirnice većinom obrađene kemijskim procesima i često sadrže aspartam, koji može uzrokovati razvoj bolesti poput raka i bolesti srca.

13. ALKOHOL

Umjerena konzumacija alkohola nije štetna, ali prevelike količina su primarni uzrok zatajenja srca, infarkta, nenadane smrti i raka dojke kod žena.

14. CRVENO MESO

Studije su otkrile kako konzumacija crvenog mesa, ako se radi o onoj svakodnevnoj, pa čak i u malim količinama, može dovesti do smrti, a šanse se povećavaju za 22 posto kod muškaraca i 20 posto kod žena.

15. VOĆE KOJE NE DOLAZI IZ ORGANSKOG UZGOJA

Takvo je voće često zaraženo pesticidima koji mogu utjecati na zdravlje čovjeka na mnogo načina, a posebno su opasni za reproduktivni sustav.

16. GOTOVI OBROCI

Ako ste baš poželjeli kupiti jedan gotov obrok koji stoji na polici u dućanu u prekrasnoj ambalaži, zapamtite da se vjerojatno radi o procesuiranim namirnicama koje mogu poremetiti ravnotežu omega 3 i omega 6 masnih kiselina u organizmu, što pak može voditi do upala, čestom uzroku razvoja raka.

17. GOTOVE JUHE

Isto kao i spomenuta gotova jela, mogu biti jako loše za zdravlje. Radije skuhajte više juhe i pohranite u zamrzivač.

18. KUPOVNA PECIVA ZA HAMBURGER

Ovakva peciva mogu sadržavati kalijev bromat koji može voditi do razvoja raka jer se ta kemikalija povezuje s poremećajima živčanog sustava. Taj je sastojak zabranjen u EU, Kanadi i Brazilu.

19. KREKERI S OKUSIMA

Ako se želite zaštiti od razvoja raka, morate izbjegavati ovakve grickalice jer sadrže šećer, nezdrave vrste ulja i umjetne okuse.

20. POMFRIT

Svi znamo da se pripremaju u dubokom ulju pa nikako nisu dobar odabir za jelo i za zaštitu zdravlja.