Četiri od deset vozača smatraju da ne iskorištavaju svoje automobile na najbolji način, jer ih zbunjuje tehnologija poput tempomata, automatiziranog parkiranja i kočenja, piše Revija HAK.

Više od polovice vozača (55%) priznaje da nisu ni shvatili da njihov automobil ima određene značajke kao što je pomoć pri skretanju u traku (18%) ili upozorenje za mrtvi kut (19%) i trebalo im je minimalno šest mjeseci da otkriju te značajke.

Više od trećine (68%) od 500 anketiranih vlasnika, koji imaju automobil mlađi od dvije godine, priznaje da se bore da u potpunosti razumiju sve što njihov automobil može, od sportskog načina rada i elektroničkih ručnih kočnica do povezivanja pomoću Bluetootha ili bežično povezivanje pametnog telefona.

Premda se gotovo tri četvrtine (73%) anketiranih opisuje kao tehnički potkovano, 31% kaže da se ne osjeća ugodno i sigurno koristeći neke od modernih gadgeta u vlastitim vozilima.

Istraživanje je u Velikoj Britaniji naručio Hyundai, koji je također napravio kviz kako bi otkrio neiskorišteni potencijal moderne tehnologije u novim automobilima i dao vozačima znanje koje im je potrebno kako bi svoje iskustvo posjedovanja automobila učinili ugodnijim.

Dvadeset modernih tehnologija u automobilu koji zbunjuju vozače:

Tempomat
Pomoć pri parkiranju
Povezivanje različitih Bluetooth uređaja
Sportski način rada
Pomoć pri ostanku u prometnoj traci
Potpomognuto kočenje
Različita mjesta prekidača za svjetla za maglu
Bežično povezivanje/punjenje pametnog telefona
Elektronske ručne kočnice
Satelitska navigacija
Grijani volan
Kontrola klime
Glasovna aktivacija/prepoznavanje
Detekcija mrtvog kuta
Daljinsko pokretanje motora
Kamera za parkiranje unazad
Automatsko pokretanje vozila
Upozorenje na mrtvi kut
Masažna sjedala
Kamera od 360 stupnjeva