Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u protekla tri dana na području Sarajeva, Mostara, Neuma, Međugorja i Jablanice izvršili su 283 inspekcijske kontrole, tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva i druge uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 100 neprijavljenih radnika, 94 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 24 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 25 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa, priopćeno je iz poreske uprave Federacije BiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 26 objekata i izdata su 193 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 399.250 KM.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti. Poreska uprava FBiH poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

''Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da iste što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode. Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije'', stoji u priopćenju.