Jelovnik si obogatite s više kupusnjača, bobičastim voćem i kurkumom, a naša onkologinja ističe da bi voljela da hrvatski građani budu kritičniji prema svemu što kupuju, a osobito prema hrani.

Rak dojke najčešći je oblik tumora kod žena, a od ove zloćudne bolesti mjesečno oboli čak 250 žena, dok njih 90 gubi bitku protiv bolesti. Cijelog listopada obilježava se mjesec borbe protiv raka dojke.

Karcinom dojke čini 25 posto svih karcinoma kod žena pa je važno preventivno prići tom problemu.

- Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih od raka povećati s 14 milijuna u 2012. na 24 milijuna u 2035., dok će broj umrlih porasti s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje - upozorava dr. med. Ilona Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije iz Poliklinike Eljuga i dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka.

Iako je genetika bitna i znanstvena istraživanja jasno povezuju postojanje genetskih mutacija s konkretnim vrstama i podvrstama raka kod ljudi, da bi došlo do razvoja tumorske bolesti potreban je još niz štetnih čimbenika koji, ovisno o snazi i duljini djelovanja, bitno utječu na mjesto pojavljivanja tumora u organizmu, brzinu njegova razvoja i prognozu bolesti.

- Kad bi žene odlazile na ultrazvučni pregled dojki od 25. godine jedanput na godinu, na mamografiju od 40. svake dvije do tri godine te na ginekološki pregled s Papa testom i ultrazvukom jedanput na godinu, velik dio zloćudnih tumora ovih organa, koji čine 50 posto svih sijela raka kod žena, otkrio bi se u fazi u kojoj je moguće izlječenje - ističe dr. Sušac.

1. Kelj, brokula, karfiol 

Kupusnjače se povezuju s prevencijom raka zbog glukozinolata koje sadrže. Glukozinolati se metaboličkim putem pretvaraju u indole i izotiocijanate koji su među najviše istraživanim spojevima kada se radi o prevenciji raka. Što kraćim zagrijavanjem ovog povrća bogatog i sumporom zadržat ćete određenu količinu ljekovitih sumpornih spojeva.

2. Bobičasto voće

Sadrži snažne antioksidanse, poput antocijana, koji djeluju protuupalno i štite stanice DNK od oksidativnog oštećenja. Također pokazuju infibirajuće djelovanje na rast stanica raka. Nakon sezone slobodno uživajte u zamrznutom bobičastom voću iz prodavaonica ili vlastitog zamrzivača.

3. Kurkuma

Aktivna komponenta kurkume - kurkumin - u laboratorisjkim istraživanjima pokazao je djelovanje na umnožavanje stanica raka, a dodatno štiti organizam od upalnih procesa. Od začina se preporučuju još i đumbir, čili, češnjak, majčina dušica, mažuran, peršin, origano, bosiljak, kim te korijandar, savjetuje nutricionistica Nataša Šoštarić.

4. Ogrozd

Slično kao i bobice, najveće bogatstvo ogrozda može se pripisati njegovim antioksidansima, posebice taninima koji u laboratorisjkim istraživanjima pokazuju potencijal za inhibiranje rasta tumorskih stanica. Jedite i indijski ogrozd – često se prodaje kao ‘AMLA prah’.

5. Soja 

Izoflavoni, spojevi koji se nalaze u soji, povezuju se s blokiranjuem vezanja estrogena na stanice raka koji ih potiče na rast, no dodatna istraživanja na tu temu su još potrebna. Trebalo bi izbjegavati biljna ulja - sojino, suncokretovo, kukuruzno, ulje šafranike, te proizvode na bazi biljnih masnoća.

6. Uz gljive i šalica čaja

Neka istraživanja su pokazala povezanost između konzumacije gljiva i smanjenja rizika od pojave raka, a povezuje se sa sposobnošću gljiva da reguliraju estrogen. Pokazalo se da unos svježih (minimalno 10 g dnevno) i sušenih gljiva (minimalno 4 g dnevno) smanjuje rizik od karcinoma dojke za 64, odnosno 47 posto. Dodatni učinak je utvrđen kod žena koje su uz gljive pile i šalicu zelenog čaja.

7. Češnjak

Češnjak sadrži sulforne spojeve, koji su odgovorni i za snažan okus češnjaka, a čije djelovanje se povezuju s inhibicijom rasta tumorskih stanica i djeluju protuupalno te antimikrobno. Smatra se jednom od najučinkovitijih antikancerogenih namirnica.

8. Naranče

Naranče sadrže flavonoide koji smanjuju rast tumorskih stanica, a dodatno su izvor vitamina C, jednog od najsnažnijih antioksidansa, koji djeluje inhibirajuće na slobodne radikale i na taj način štiti stanice od oštećenja. Najkorisnije su naranče i grejp. Jedite najmanje 75 grama plodova agruma.

 9. Luk dodajte salati

Isto kao i češnjak, i luk pripada porodici povrća koje sadrži sulfurne spojeve koji se povezuju s inhibicijom rasta tumornih stanica te ubrzavanjem reparacije oštećenih DNK stanica.

10. Vrijeme je za šipak

Bogat je protuupalnim antioksidansima polifenolima, koji mogu pružiti zaštitu od nastanka raka dojke. Istraživanja pokazuju da fitokemikalije smanjuju oslobađanje enzima aromataze, koji potiče oslobađanje hormona u tkivu dojki. To je važno jer rak ovisi o hormonima, odnosno on se hrani hormonima poput estrogena, a potom raste i širi se.