Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ izdvojio je dodatnih 3.000.000 KM za domove zdravlja, ali i po prvi put u cijelosti snosi troškove dijagnostičke usluge PET/CT.

Preduvjeti da Zavod uplati dodatna financijska sredstva, pored sredstava definiranih godišnjim ugovorima, ispunjeni su davanjem suglasnosti od strane Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije na izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a.

Sukladno raspoloživim sredstvima, a duboko svjesni financijske situacije ugovornih zdravstvenih ustanova u Hercegovačko – neretvanskoj županiji, Zavod i u narednoj godini planira povećanje sredstava za domove zdravlja, odnosno primarnu zdravstvenu zaštitu osiguranika, poručili su iz ZZO HNŽ.

Iz Zavoda podsjećaju kako je to jedini “Zavod u FBiH koji je uveo sustav nagradnog plaćanja liječnika obiteljske medicine čime su stvoreni preduvjeti za bolji i učinkovitiji rad liječnika obiteljske medicine i povećanje zainteresiranosti mladih liječnika za specijalizaciju iz oblasti obiteljske medicine.”

Pored navedenog, u 2023. godini Zavod je izdvojio i dodatna sredstva za pružanje usluge ultrazvučnog pregleda dojke u domovima zdravlja koji imaju uvjete za pružanje ove usluge.

Izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda, također su izdvojena dodatna sredstava za plaćanje dijagnostičke usluge PET/CT svim osiguranicima ovoga Zavoda kojima je ova usluga potreba.

Zavod će u cijelosti snositi troškove ove dijagnostičke usluge bez obzira hoće li istu osiguranik dobiti u FBiH ili izvan FBiH.

Naime, prema ranijoj Odluci troškove dijagnostičke pretrage PET/CT u zdravstvenim ustanovama F BiH Zavod je snosio u punom iznosu, sukladno Cjeniku zdravstvenih usluga Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja F BiH, i to maksimalno dva puta u tijeku 12 mjeseci.

Novom Odlukom, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K troškove dijagnostičke pretrage PET/CT u zdravstvenim ustanovama FBiH snosi u punom iznosu i to maksimalno dva puta u tijeku 12 mjeseci.

Ukoliko je osiguranik Zavoda upućen na predmetnu dijagnostičku pretragu izvan F BiH trošak pretrage prvi put, novom Odlukom, Zavod će snositi u punom iznosu, a u slučaju da se osiguranik uputi na kontrolni PET/CT ZZO HNŽ/K će snositi 50% iznosa dijagnostičke pretrage, objašnjavaju iz ZZO HNŽ.