Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović okupio je premijere triju županija u Hercegovini – Nevenka Hercega, Zdenka Ćosića i lvana Vukadina koji su razgovarali o požarima te zajedničkom odgovoru na ovu sve učestaliju opasnost.

Kako doznaje Večernji list, dužnosnici Hercegovačko-neretvanske županije, Županije Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije zajednički su konstatirali kako bi bilo jako važno imati zajednički odgovor na iskušenja s požarima, o čemu svjedoče posljednje, gotovo nestvarne scene da je, primjerice, prije nekoliko dana kanader iz Hrvatske gasio požar u dijelu naselja Crnačke Ladine, ali ne i doslovno samo stotinjak metara dalje jer se radilo o dvjema različitim županijama, ali istom požaru.

Zbog toga je, primjerice, hrvatski kanader dan kasnije gasio s druge strane brda.

Doznaje se kako su premijeri bili suglasni da se pri traženju pomoći iz Hrvatske, ali i domaćih snaga napravi reda, ali i da se snažnije iskaže solidarnost drugim sredinama.

Razgovarano je o tome da se u budućnosti nabave letjelice koje bi pomogle gasiti požare iz zraka jer je hercegovački brdovit teren težak za gasitelje. Zaključeno je da se prije toga moraju napraviti temeljite procjene oko eventualne kupnje, unajmljivanja i drugih tehnički važnih pitanja. Puno je realnije da tri hercegovačke županije koje su najpogođenije požarima ili čak entitet nabave letjelice air tractore nego što je to slučaj s kanaderima čija je nabava skupa, a tehničke pretpostavke za angažiranje i održavanje znatno zahtjevnije i skuplje.

Kanader je, naime, dugačak oko 23 metra, raspona krila 28 metara. Visina mu je gotovo 10 metara. Kanader tipa CL-415 stoji oko 26 milijuna dolara. Novi air tractor tipa Fire Boss stoji oko 3 i pol milijuna dolara. No, u slučaju kanadera cijena na kraju bude oko 30 milijuna dolara jer treba odmah nabaviti dodatnu opremu i dio rezervnih dijelova.

Kada je u pitanju moć gašenja, kanader je bez premca najuspješnija letjelica. Njegove dvije crpke za desetak sekundi napune dva spremnika vode koja zajedno imaju zapreminu od 6200 litara, a air traktor oko 3000 litara. Oko protupožarne zrakoplovne tehnike svakodnevno je angažirano između 150 i 160 ljudi. Istodobno, svaka letjelica mora imati dvije i pol posade spremne svakoga trenutka biti angažirane.

Jabuka.tv