Rover Perseverance u sebi nosi sedam znanstvenih instrumenata zaduženih za proučavanje površine Marsa, a među njima je nekoliko kamera, dva mikrofona te i prvi dron poslan na Crveni planet, zadužen za otkrivanje novih lokacija za proučavanje.

NASA je u srijedu objavila i prve zvučne snimke s Marsa koje je snimio Perseverance. U snimci se može čuti kako SuperCam specijalni alat ispaljuje 30 laserskih zraka u ciljani kamen, a može se čuti i razlika u intenzitetu tih laserskih udara, prenosi Zimo.

Snimka koju možete čuti, snimljena je 19. veljače, odnosno 18 sati nakon slijetanja. Snimka je prigušena, a NASA je pojasnila da je roverov jarbol na kojem se nalazi mikrofon, još uvijek bio uvučen u kućište rovera.
 

U NASA-i tvrde da će razlika u intenzitetu zvukova udara laserskih zraka u kamen omogućiti informacije o fizičkoj strukturi kamenja, poput relativne tvrdoće te prisutnosti slojeva nastalih vremenskim utjecajima.

No, osim zvukova lasera, u pozadini se može čuti i vjetar.
 

Perseverance je dosad poslao niz panoramskih fotografija visoke rezolucije, koje pokazuju svu pustoš površine Marsa. NASA je isto tako objavila i video slijetanja rovera s originalnim zvukom.

Korisnici interneta su u međuvremenu su otkrili i tajnu poruku koju je NASA kodirala u padobran kojim je Sky Crane leteća dizalica usporavala prema površini Marsa, prije otpuštanja samog rovera na povšinu. Ta poruka kodirana u tri prstena boja glasi "Čini silne stvari".