Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić pozvao je ponovo zastupnike iz RS-a u državnom parlamentu da se vrate punopravnom radu i odlučivanju, u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom.

Zvizdić ističe da će sve dok je predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH taj dom raditi, navodeći kako će biti proceduralnih problema, možda situacija na ivici kvoruma, ali da će se raditi u kapacitetu koji je, kako navodi, u ovom trenutku moguć.
 

''Naredna sjednica je u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom zakazana za 26. listopad. Time će zastupnici u PD PSBiH poslati poruku građanima BiH da suverenitet koji su građani prenijeli na političke predstavnike u parlamentu neće biti ugašen'', poručio je Zvizdić u priopćenju objavljenom na službenom Facebook profilu.

Naglašava također da će dok je on predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH, Bosna i Hercegovina u tom kapacitetu biti adekvatno predstavljena i na međunarodnom planu. Niti jedna međunarodna parlamentarna aktivnost u ovom periodu, naglašava, nije i neće biti zaustavljena.

''Naprotiv, u prva tri mjeseca predsjedavanja susreo sam se direktno ili indirektno sa više od deset predsjednika parlamenata u regiji, Europi i u svijetu, a do kraja ove godine planiram, nadam se u punoj suradnji sa mojim kolegama iz PD, još snažniji angažman na međunarodnom planu, u cilju prezentacije aktuelne situacije i unutarnjih i vanjskopolitickih prioriteta BiH'', ističe Zvizdić.

Napominje da se svi zakoni koji su usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, a Zastupnički dom PSBiH donji je dom Parlamenta BiH, mogu mijenjati samo u tijelu koje ih je usvojilo.

''Imamo u arhivi Parlamenta BiH validne stenograme i zapisnike koji dokazuju da su Zakon o VSTV-u, Zakon o obrani i Zakon o OSA-i, kao i niz drugih zakona usvojeni komotnom većinom, često i jednoglasno, uključujući, naravno, i glasove iz RS-a'', poručuje Zvizdić.

Dodaje kako niži nivoi vlasti i njihovi parlamenti ne mogu mijenjati ili stavljati izvan snage važeće državne zakone. To je osnovni princip demokracije, svako drugačije postupanje rušenje je ustavnog poretka jedne zemlje i u suprotnosti je s domacim i međunarodnim pravom.

''Zbog toga je neophodna hitna reakcija pravosudnih organa, posebno Tužiteljstva BiH, agencija BiH koji su zadužene za zaštitu ustavno-pravnog poretka BiH, kao i međunarodne zajednice u cilju adekvatnog sankcioniranja i preventivnog zaustavljanja rušitelja Ustava BiH i mira i sigurnosti svih njenih građana'', navodi Zvizdić.