Svaka priča o pomjeranju granica, promjeni granica, razmjeni teritorija i o crtanju novih granica na bazi etničkih kriterija je vrlo štetna i za prostor zapadnog Balkana, to neposredno iskustvo iz prošlosti pokazuje, vrlo opasna. Ona je osim toga u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim standardima, sa baznim ciljevima Europske strategije proširenja do 2025. godine i u konačnici u suprotnosti je sa daljim razvojem regionalnih odnosa i smjernicama Dekleracije o razvoju dobrosusjedskih i regionalnih odnosa koju smo potpisali prije par mjeseci u Londonu.

Izjavio je to danas na press-konferenciji u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, odgovarajući na pitanje o razmjeni teritorija i pomjeranju granica.

''Uostalom, o tome je već u tri navrata, prilikom moje posjete, posjete poslije mene premijera Crne Gore i poslije njega premijera Hrvatske Plenkovića, govorila i uvažena kancelarka Merkel, koja je time ustvari iskazala stav Europske unije da su granice koje su međunarodno priznate 1991. jedna dosegnuta vrijednost koju naravno ne bi trebalo mijenjati. I prema tome oni koji zagovaraju demarkaciju po etničkim linijama oni se sasvim sigurno ne zalažu za očuvanje mira i stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana '',rekao je Zvizdić.

Istaknuo je da su  mir i stabilnost  ključni i najvažniji uvjeti za nastavak i dobrosusjedske saradnje i razvoja "naših svih šest država na prostoru zapadnog Balkana".

''Prema tome ja mislim da je rješenje u sasvim drugom modelu ili sasvim drugom pravcu i zbog toga ja pozivam naše susjede Hrvatsku i Srbiju da potpišemo ugovor o granici kao što smo to uradili sa Crnom Gorom. Da sa Hrvatskom ratificiramo Ugovor o granici i odredimo međunarodni koridor do otvorenog mora. Da sa Srbijom potpišemo Ugovor o granici na bazi međunarodno utvrđene granice iz 91 godine i da time ustvari pokažemo vjerodostojnost naših izjava kada govorimo o poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i da time ustvari unaprijedimo našu međusobnu suradnju i jačanje našeg povjerenja, jačanje procesa pomirenja i naravno jačanje ukupne regionalne saradnje na prostoru zapadnog Balkana.  

Dakle, umjesto poruke mijenjanja granica i razmjene teritorije, moja poruka je potpišimo ugovore o granici i time pokažimo vjerodostojnost da stojimo iza naših izjava kada kažemo da poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet jedni drugih na prostor zapadnog Balkana'', zaključio je predsjedavajući Zvizdić.