Svaki dan u Bosnu i Hercegovinu stižu oklopna vojna vozila i velik broj vojnika. Izjave pojedinih političara da su to NATO snage u BiH zbog preventivnih mjera iz straha od novih sukoba u regiji izazvale su strah među građanima. Nema mjesta za strah i paniku jer se radi o pripremi za vojnu vježbu u kojoj Bosna i Hercegovina sudjeluje kao dio suradnje između BiH i NATO-a. NATO je pozdravio privremeno raspoređivanje "strateških rezervnih snaga u Bosnu i Hercegovinu kako bi podržale Operaciju Althea koju vodi Europska unija. Uključuje 250 vojnika koji će biti u BiH mjesec dana.

NATO šalje bataljun rezervnih snaga u BiH, napisao je Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Zvizdić je dalje napisao da je ovo dugo očekivana i strateški važna odluka za gušenje secesionističkih i irredentističkih ideja te očuvanje mira i stabilnosti. Valja napomenuti da je Zvizdić ranije pozvao NATO da pošalje svoje snage u Brčko.

"Dakle, ovo je bio preventivni potez kako ne bi došlo do problema. Ograničeni kontingent NATO snaga u Brčkom, koliko je god moguće prema Statutu Brčkog, jača prisutnost EUFOR-a na terenu kako bi odvratio one koji zapravo žele sačuvati svoju osobnu moć i bogatstvo potičući sukobe u BiH", kazao je Denis Zvizdić.

Međutim, EUFOR je potvrdio da dolaze u BiH kao dio vježbe koju provode sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Iz EUFOR-a su rekli kako članovi Strateških rezervnih snaga (SRF) EUFOR-a već su u Bosni i Hercegovini, a njihova oprema sada je stigla. Uskoro će patrolirati cijelom BiH i vježbati s EUFOR-ovim snagama na terenu i elementima Oružanih snaga BiH.

Vježbu je također potvrdio ministar obrane BiH, Zukan Helez.

Ovo je pod zapovjedništvom europskih snaga, naravno, zapovjednik je NATO, a zapovjednik NATO-a u Bruxellesu. Dakle, nema čistih NATO jedinica u BiH, niti Brčko ima lokaciju gdje bismo ih smjestili, potvrdio je Helez.

Također je poznato koliko dugo će EUFOR-ove snage ostati u BiH.

Aleksandar Goganović, zamjenik ministra obrane BiH također je potvrdio kako će "bit ovdje samo tijekom planirane vježbe, kako je nedavno najavljeno na Konferenciji ministra Heleza i zapovjednika EUFOR-a generala Štica. Osobno smatram da bi određeni političari trebali prestati konstantno komentirati Oružane snage BiH i podizati napetost s njima.

Nema mjesta za paniku; objašnjenja dolaze i od članova Predsjedništva BiH.

Vojni analitičar Dean Džebić objašnjava razliku između EUFOR-a i NATO snaga trenutno u BiH i njihov opseg. Podsjeća nas da je od 2002. godine uspostavljen program Berlin plus između EU i NATO-a.

Vrlo je važno razlikovati; stoga u BiH dolaze rezervne snage EUFOR-a. Međutim, kada kažemo NATO snage, između EUFOR-a i NATO-a postoji tzv. Sporazum Berlin plus, i ovaj Sporazum omogućava državama koje čine, koje su glavni nositelji Misije Althea, tj. misije EUFOR-a u BiH, da se po potrebi za operacije na terenu i planiranje nekih aktivnosti mogu pozvati na rezervne snage, odnosno na snage NATO-a, jer mnoge države članice EU-a također su članice NATO-a, objašnjava Dean Džebi.

U tom smislu, građani nemaju razloga za bilo kakvu vrstu zabrinutosti, budući da je EUFOR najavio veliku vježbu krajem prošle godine. Ovo je najveća vježba u smislu logističkih zahtjeva, zbog čega u BiH svaki dan stižu oklopna vozila, vojna logistička vozila, željeznička opskrbna vozila i dio opreme. Ova vježba također označava povratak Francuske u BiH i na neki način potvrđuje njezinu ulogu i značaj na Zapadnom Balkanu.