Zviždanje, polijevanje vodom i bačeni suzavac, slika su sa današnje sjednice Skupštine Kosova. Nakon polusatne pauze, date zbog blokade opozicije na početku sjednice, Skupština Kosova je održala sjednicu u "cirkusnoj" atmosferi, javlja Anadolu Agency.

Zastupnici opozicije su zviždaljkama pravili buku, ali to nije omelo vladajuću koaliciju da nastavi sjednicu razmatranjem i usvajanjem više nacrta zakona koji su bili na dnevnom redu.

Dok su se zastupnici vladajućih stranaka, među kojima i zastupnici "Srpske liste", obraćali sa svojih mjesta,zastupnici opozicije unosili su im se u lice zviždeći u zviždaljke, a bilo je i polijevanja vode u pravcu govornika, a situacija je kulminirala bacanjem suzavca nakn čega je predsjedavajući zastupnik Xhavit Haliti jedva proglasio sednicu završenom.

Jutros, na početku sjednice, predsjednik Skupštine Kadri Veseli je zbog blokade opozicije zatražio da se novinarske ekipe puste u salu kod govornice, gde je održao izvanrednu konferenciju za novinare s koje je poručio da nitko nikada neće moći da zviždaljkama, ni skalperima, ni drugim sredstvima blokira rad Skupštine.

"Devedeset zastupnika je na ovoj sjednici koji žele nastaviti rad, a trideset zastupnika, naše kolege iz opozicije, došle su da blokiraju rad", kazao je Veseli dodavši da bi opozicija trebala prosvjedovati ispred Vlade koja je potpisala sporazume sa Srbijom u Bruxellesu.

Zastupnici opozicije su pred početak sjednice otkrili dvije umjetničke slike u hodniku Skupštine, koje su bile prekrivene od 2004. godine zato što su tadašnji srpski zastupnici bili protiv njih, jer su na njima motivi isključivo iz albanske povijesti. Zastupnici pokreta "Samoopredjeljenje", Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo su potom sa zviždaljkama ušli u skupštinsku salu i stali kod govornice kako bi bukom onemogućili održavanje sjednice.

Kosovska opozicija traži da premijer Isa Mustafa povuče potpise sa Sporazuma o formiranju zajednice općina sa srpskom većinom i Sporazuma o demarkaciji granice sa Kosovom.