Zviždač koji je pomogao otkriti lažno knjigovodstvo u Deutsche Banku odbio je nagradu od više milijuna dolara od Američke agencije za nadgledanje trgovanja vrijednosnicama (SEC) u znak protesta protiv neuspjeha SEC-a da kazni direktore banke, prenosi Financial Times.

Eric Ben-Artzi, bivši djelatnik Deutsche Banke, rekao je SEC-u da odbija svoj dio isplate od 16,5 milijuna dolara - treće najveće u povijesti programa nagrađivanja zviždača - dodijeljene za informacije koje su dovele do kazne za Deutsche banku u iznosu od 55 milijuna dolara. Ben-Artzi je rekao da su kaznu trebali platiti menadžeri, a ne dioničari te je sugerirao da je činjenica da su mnogi djelatnici SEC-a prethodno radili u Deutsche Banku kumovala odluci da se menadžeri ne kazne.

'To je puno gori slučaj od uobičajenog slučaja 'kružnih vrata'', napisao je za Ben-Artzi za Financial Times. 'U ovom slučaju, najviše pozicionirani SEC-evi odvjetnici držali su seniorske pozicije u banci te su ulazili i izlazili iz SEC-a čak i dok je istraga Deutsche Banke trajala.'

Ovaj spor je dao zanimljiv uvid u program koji je do sada bio obavijen velom tajne. Vjeruje se da je ovo prvi slučaj kada je zviždač odbio nagradu od institucije programa 2011. godine. Program naime predviđa da se od 10 do 30 posto svake kazne koju SEC naplati isplati onome ili onima koji SEC-u donesu informacije koje direktno dovedu do kažnjavanja.