Posljednjih tjedan dana, sudeći prema prijavama korisnika u Hrvatskoj, traje pravi desant opetovanih međunarodnih poziva na mobilne korisnike. Pozivi stižu mahom iz Rumunjske, Norveške, Irske, Cipra, a kako tvrde korisnici, ponavljaju se nekoliko puta dnevno. No, dva su scenarija iza ovih poziva.

U prvom je zvonjava kratka, toliko da se zabilježi propušten poziv, a onima koji su se javili, veza se odmah prekida. Onima koji su uzvratili poziv, veza se uspostavi, ali nitko se ne javlja s druge strane. U drugom scenariju, s tih istih destinacija, pozivatelji su se javili te nudili korisnicima kredite, osiguranja te kupnju dionica i kriptovaluta.

Oprez s propuštenim brojem

Raspitali smo se kod operatora, ali i regulatorne agenicije HAKOM-a, koji su nam kazali da se pokušaji prijevare putem mobilnih međunarodnih poziva s jačim ili manjim intenzitetom neprestano događaju. U prvom slučaju, kada zvonjava traje kratko, a u slučaju da se korisnik i javi, pozivatelj prekida poziv, klasičan je i već isproban oblik prijevare. U tom slučaju cilj je pozivatelja, koji najčešće nazivaju s udaljenih destinacija, da se uzvrati propušteni poziv kako bi prevaranti ostvarili dobit temeljem troškova za interkonekciju na međunarodnoj razini.

Stoga, savjetuju iz HAKOM-a, korisnici trebaju biti oprezni kad propuste poziv s nepoznatog broja, posebno ako su u pitanju međunarodni brojevi. Također, napominju u HAKOM-u, kako većina telefonskih uređaja nudi mogućnost zabrane pojedinačnih brojeva, savjetuju svim korisnicima da aktiviraju ovu mogućnost i blokiraju određeni broj te svome operatoru jave da sumnjaju na prijevarne pozive/poruke s određenog broja. U slučaju kada se korisnik ipak javi na poziv nema nikakve opasnosti po korisnika, kažu iz HAKOM-a.

U Hrvatskoj se dolazni pozivi ne mogu naplatiti. Potvrđuju nam to i iz A1 Hrvatske, dodajući da je u slučaju povratnog poziva moguća povećana naplata prema važećem cjeniku, ovisno o destinaciji broja koji se zove. To bi značilo, pogledali smo cjenike, otprilike oko kune i pol po minuti za zemlje EU, a više od 10 kuna po minuti ako poziv dolazi iz drugih svjetskih zemalja. Cjenici su uglavnom slični za sve domaće operatore.

Ne otkrivajte podatke

Kada se događaju pozivi s korisniku nepoznatih brojeva iz EU/EEA cilj je uglavnom da se pozivatelj javi jer se nudi neka usluga, na primjer prodaja životnog osiguranja, financijske usluge i savjetovanja, trgovina kriptovalutama. Pozivi dolaze, primjećeno je, uglavnom iz Velike Britanije (+ 44), Francuske (+ 33), Grčke (+ 30) i Njemačka (+ 49) i tu se uglavnom ne radi o prijevari, već o telefonskoj prodaji. No, pripazite, ako pozivatelj traži detaljne podatke vašeg računa, moguće je da se radi o organizranoj telefonskoj prijevari, a jedini savjet je ne otkrivati nikakve osobne podatke, blokirati broj, te prijaviti pozivatelja.