Žuta kiša koja je u četvrtak pogodila pojedine predjele BiH, očekuje se i narednih dana, pišu Nezavisne novine.

''Strujanje zraka je takvo da se skuplja zrak sa sjevera Afrike koji u sebi ima čestice pjeska i koji uzrokoje obojenu kišu'', rekla je Milica Ðordevic, meteorologinja Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, naglašavajući da pljuskovi koji su intenzivniji brzo isperu atmosferu, pa se obojena kiša dugo ne zadržava, za razliku od slabih padavina koje su bile u prethodnom periodu.

Ona kaže da narednih nekoliko dana možemo očekivati pljuskove, grmljevinu, a ponegdje će se javljati i grad.

"U narednih pet-šest dana mogu se očekivati jaki pljuskovi u brdsko planinskim krajevima, na istoku RS, sarajevsko-romanijskoj, gornjepodrinjskoj regiji, i ka zapadu u Krajini, gdje pljuskovi u pojedinim mjestima mogu uzrokovati nešto jače padavine, ali da se slične vremenske nepogode kao u Njemačkoj ne mogu očekivati", rekla je Ðordević.

Dodala je da nestabilno vrijeme koje je zahvatilo Europu nije karakteristično da se premješta iz regije u regiju da bi mogli očekivati takvo nevrijeme kod nas, nego se javljaju lokalnog karaktera u pojediim predjelima.

"Ovih dana središnja Europa je podložna jakim poljuskovima koji mogu da donesu u kratkom periodu velike nepogodne. Kod nas je u prethodnom periodu bilo takvih pljuskova i javljao se led koji je pravio štetu, ali nije bilo nevremena takvih razmjera kao u Europi. Ovih dana takvo nevrijeme neće doći kod nas", dodala je Ðordevic.