Župnik iz Crkva svetog Antuna Padovanskog u Bugojnu fra Ivan Pilić u ponedjeljak je prijavio grupu mladića zbog uznemiravanja katoličkih vjernika koji su bili na misi povodom Tijelova.

Prijavu je naslovio "Smetnja katolicima Hrvatima u Bugojnu" koju prenosimo.

"Poštovani gospodine načelniče Policije, dragi građani! Tijekom proslave svetkovine Tijelova, 30. svibnja. u župi Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu grupa mladića, vjerojatno maloljetnih, ponovno je uznemirila okupljene katoličke vjernike na proslavi spomenutog blagdana neumjesnim dobacivanjem i povicima: Tekbir!", započeo je.

Fra Pilić je istaknuo kako je posebno žalosno to da ovo nije prvi ni izolirani slučaj u Bugojnu te je dodao kako su se ovakvi stvari događale i ranije. "Tijekom proslave Božića, Uskrsa, Sv. Ante, dakle gotovo svaki put kada se okupi veći broj Hrvata katolika kada su paljeni i kontenjeri zbog čega smo bili prisiljeni postaviti kamere", nastavio je.

Župnik je zatim naglasio kako ovakvi nemili događaju dodatno uznemiriju Hrvate katolike zbog ratnih stradanja.

"Izazivaju uznemirenost, pobuđuju nelagodu, ali i osjećaj straha. Kao župna zajednica koja je dio Vrhbosanske nadbiskupije uvijek do sada promicali smo vrijednost dijaloga, poštovanja i međusobne suradnje", poručio je župnik te je dodao kako se na tom putu neće umoriti.

Poslao poseban apel policiji

Poručio je kako to nije uvijek lako jer ovakvi događaji opravdano probude osjećaje da se u svom gradu ne osjećaju dobrodošlo. "Stoga se nadamo da će nadležne ustanove poduzeti neophodne korake kako bi se svi na svome osjećali sigurno te kako se slične stvari ne bi ponavljale u budućnosti", poručio je.

Župnik iz Bugojna zatim je naglasio kako bi osobito željeli da obitelji, ali i odgojno-obrazovne ustanove uključujući i vjerske zajednice u međusobnoj suradnji odgajaju mlade naraštaje u duhu međusobnog uvažavanja, zdravog dijaloga i suradnje. A zatim su poslali poseban apel policiji.

"Ovim putem službeno molimo policijske strukture da u budućnosti obrate veću pozornost tijekom vjerskih proslava, osobito u skorašnjoj proslavi Sv. Ante, 13. lipnja, kada ova Župa proslavlja svog nebeskog zaštitnika i kada očekujemo dolazak većeg broja vjernika, kako bi se preventivno spriječili ovakvi i slični ispadi te kako bi se svi vjernici i posjetitelji osjećali sigurno", zaključio je fra Ivan.