Federacija BiH godišnje otima od HNŽ-a 26,47 milijuna maraka, piše Večernji list navodeći kako se pokreće inicijativa za izmjenu kroz Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Prema izračunima vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Federacija je kroz Zakon o pripadnosti javnih prihoda izgubila jedan cijeli proračun, odnosno oko 200 milijuna maraka. Bez jednog proračuna je ostala i Zapadnohercegovačka županija, a slične konstatacije vrijede i za ostale županije.

Večernjak navodi kako su zbog toga vlasti u HNŽ-u odlučile ove godine krenuti s inicijativom o izmjeni Zakona o javnim prihodima u Federaciji BiH.

Cilj je, navodi se, ispraviti sve nepravde i nelogičnosti koje nosi ovaj akt i polako, ali sigurno uništava srednju razinu vlasti.

Kako je Večernjaku rekla federalna ministrica financija Jelka Milićević, spomenuti zakon je u programu rada resora koji vodi u ovoj godini.

''Planiramo uputiti u Parlament Zakon o pripadnosti javnih prihoda do 30. lipnja ove godine. Radi se o vrlo složenom i teškom zakonu koji će aktivno uključiti sve sudionike u raspodjeli kada se bude govorilo o njegovim promjenama'', rekla je ministrica Milićević.

Nešto detaljniji jučer je bio predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg koji nam je potvrdio kako su već poduzeti konkretni koraci po ovome pitanju.

''HNŽ trpi posljedice nepravednog Zakona o raspodjeli prihoda, što ima implikacije na ukupno financijsko stanje. Stoga smo dio naših aktivnosti usmjerili kako bismo, zajedno s drugim županijama koje imaju isti problem, tražili izmjenu tog zakona. Na tom tragu naše ministarstvo financija izradilo je prijedlog kriterija prema kojima bi se vršila pravičnija raspodjela, odnosno prijedlog izmjene zakona temeljem kriterija za raspodjelu prema površini županije i prema broju stanovnika'', rekao je Herceg.

Rekao je kako, ako bi predloženi način raspodjele bio prihvaćen, to bi HNŽ-u, samo prema tom kriteriju, značilo povećanje prihoda na godišnjoj razini od 26.471.121 KM.

''O toj nepravdi u više smo navrata govorili i kontinuirano se zalagali da se ona ispravi te mi se čini kako su naša nastojanja naišla na razumijevanje'', rekao je Herceg i dodao kako ima informacije da je novi zakon u pripremi i da bi tijekom ove godine trebao proći Vladinu i parlamentarnu proceduru. (bljesak.info)